Nie ma za co:)
Wersja do druku
Nie ma za co:)
Młodego możesz kupić za jakieś 70-90 zł, ale lepiej kupić podrostka (Minimum 40-45 cm) bo mniejszego musisz karmić noworodkami mysimi a te bardzo ciężko dostać.
Takie terrarium jest w sam raz. Starczy mu na całe życie a nawet dla pary starczy.
dobry wybór na poczatek i słuszne terra :)
czytałem ze zbozowe maja talent do ucieczek . czy jest w stanie przecisnac sie przez szpare miedzy szybkami. co prawda szpara jest bardzo mała , ale nigdy nie widziałem młodego weza zbozowego wiec nie wiem jakiej jest grubosci?
Moze sie przecisnac przez ta szpare bo jak mialem przez pewien okres zbozowke to czesto uciekala wlasnie ta droga i najlepszym sposobem uszczelnienia tej szpary jest uszczelka do okien.
dopiero wykluta zbożówka jest grubości połowy małego palca u ręki przeciętnego 14 latka:)
Taki 45 cm podrostek jest grubości małego palca u ręki przeciętnego 14 latka:)
Lepiej uszczelnij szparę bo węże potrafią się nieźle spłaszczyć żeby się przedostać. W sklepie biofil.pl mają podobno takie uszczelki do terrariów.
czy dałby rade sie przecisnac przez szpare w szklanych drzwiczkach ok.3-4mm . no jakby ktos sie uparł to 5mm .
Hmm....jak te drzwiczki są suwane to uważaj żeby ich nie odsunął ... u mnie się kilka razy tak zdarzyło. Aha.. wydaje mi się że przez 4 mm szparę nie wyjdzie... ale nie jestem pewien :D ( zależy oczywiście jakiej wielkości będzie ten wąż)
Młodziutka zbożówka przejdzie pomiędzy szybami w prowadnicach.
Miałem tą wątpliwą "przyjmność" szukać zboża po ucieczce, właśnie w ten sposób.
W Biofilu Sułek ma takie uszczelki, coś jak te które w szafach z drzwiami sówanymi się przykleja.
Warto zakupić, łatwy montaż i troszkę więcej pewności, że nam nie ucieknie, przynajmniej nie tędy :)
juz zakupiłem blokade na drzwiczki zeby ich nie odsunął . ale została ta szpara pomiedzy drzwiczkami <jest naprawde niewielka,ale kto wie ,nigdy nie miałem weza wiec nie wiem przez jaka szpare moze sie przecisnac. mam zamiar kupic weza ok.40-50cm