-
Re: Karmienie P. Regiusa
Heh. Co do grubości to była kiedyś o tym dyskusja. Doszliśmy do wniosku, że dorosły regius jest mniej więcej tak gruby jak przeciętna szklanka, no może troszkę grubszy ;) Co do karmienia to kwestia osobista. Jeśli to dorosły osobnik to tak jak pisali wyżej. Młodego można karmić w zależności od rozmiaru jedną młodą lub dorosłą myszką na 5-6 dni. Jeśli uznasz że myszka jest za mała to następną możesz dać za 3-4 dni ;) Pamiętaj tylko żeby nie przesadzić, bo może być nieprzyjemnie :/
-
jak dla mnie to za często
według amerykaństkich chodowców dla węża który waży 0.5 kg przypada 18 dorosłych myszy na rok
-
Ja wole troche żadziej pokarmić ale większymi myszkami i wprowadzam co jakiś czas głodówki dzięki czemu nei mam się o co obawiać.
-
wprowadzanie głodówek napewno nie jesty dla węża zdrowe
-
CZemu?? wprowadzenie raz na rok miesięcznej głodówki raczej mu nie zaszkodzi a mamy większą pewność, że wąża nei przekramimy. Wiele hodowców uznaje to za dobry sposób. Możesz Biber napisać czemu to jest niezdrowe??
-
Niezdrowe to nie, ale zupełnie zbędne. Naturalną, przeczyszczającą głodówkę wąż robi sobie co wylinkę i to całkowicie wystarcza dla zdrowia.
-
niezdrowe może być bo nawet miesięczna głodówka moze wytrącic węża z rytmu normalnego jedzenia i później nie będzie jadł dłużej więc po co?
-
Biber co do tych 18 myszy na rok to chyba trochę przesada. Po pierwsze zależy od gatunku (metabolizm, rozmiary, naturalny biotop) i wieku węża (młode mogą jeść wielokrotnie więcej bez uszczerbku na zdrowiu a nawet z korzyścią), poza tym dochodzą do tego warunki w terra (podwyższona temp. przyspiesza metabolizm), warunki prowadzenia hodowli, możliwości hodowcy, podawany pokarm itp. itd. Jak tak teraz podliczyłem to mój regiusek, który w chwili obecnej ma jakieś 85-90 cm (masy ciała niestety nie znam bo nie ważyłem go ostatnio), w ciągu niecałych dziesięciu miesięcy od kiedy jest u mnie (a trafił do mnie w połowie lipca ubiegłego roku w wieku ok. 2,5 miesiąca), wszamał 42 myszki i myszy różnej maści i rozmiarów, zrzucił 7 wylinek, wygląda zdrowo i nie wygląda na przekarmionego :P
-
sorki zapomniałem napisać że to dla 0.5 kg regiusa i innych węży z wolniejszym metabolizmem to jest wartość proponowana przez amerykańskich hodowców i ja też się do niej sztywnie nie stosuje a poza tym ta wartość obejmuje tylko wartości potrzebne na energie a nie obejmuje wartości potrzebnych na wzrost węża więc trzeba dodać pare myszków jeszcze :]
Wynika, że swojego regiusa karmiłeś 1 raz na 7 dni jak dla mnie to za często chyba że masz osobnika o zbyt szybkim metaboliźmie ja swoje młode karmie raz na 1,5/2tyg a starsze raz na 2/3 tyg
-
Panie i Panowie uważam, że ten gatunek nie należy do tzw. przepastnych za jedzeniem, zjadają tyle ile chcą jeżeli nieżerują nie daje im pokarmu. Jeżeli polują a widać po ich zachowaniu, to zamiast jednego zjadają dwa zwierzątka, po czym następuje przerwa. Podając ilość pokarmu nie przedstawię ile w danym miesiącu i roku zjadały myszy, chomików, myszoskoczków i szczurów, gdyż było to różnie. Wszytko opisuje tak więc dla ciekawskich mogę udostępnić swoje dane. Ilość pokarmu była uzależniona od miesiąca i pory roku.
Odpowiedź dla "miki_metal" samiec ma dłogość 105 cm, samice mają odpowiednio 125 i 120 cm.