Pończoszniki nie są zwierzętami socjalnymi, zwykle też są nerwowe, płochliwe i nie akceptują brania do ręki.
Wersja do druku
Pończoszniki nie są zwierzętami socjalnymi, zwykle też są nerwowe, płochliwe i nie akceptują brania do ręki.
"Są to węże łagodne, które po oswojeniu spokojnie można brać na ręce i nawet karmić z ręki" - taki jest opis tego gatunku! I wyznaj sie tu czlowieku! To pewnie tak jak z tym akwaterra...
Dzieki za info
Potwierdzam to co pisze Pituophis - węze te nerwowe są , i to bardzo, mojego nie da wziąć się do ręki - miota się gryzie i wydziela z kloaki śmierdzącą białą maź - węże bardzo fajne ale nie do oswajania czy brania na ręke , ale do obserwacji - moje udało mi sie do reki złapać tylko 2 razy ale musiałęm to zrobić ponieważ wyskoczył z terra podczas karmienia :)
Dokładnie sam posiadam jedną samiczke 1,5 roczną po 2-3 miesiącach przestała kąsać ale nie daje sie brac do ręki , rzuca po terrarium jak sie przejdzie koło niego czasami , jak zmieniam wode to potrafi wyskoczyc na dywan i spieprzac pod meble , potrafi nawet sie załatwić na ręce , w grupie sie czuja lepiej i tak nie wariują ale branie na ręce i tak raczej odpada , no wiadomo może sie trafić osobnik spokojny , miałem kiedyś z takim doczynienia nie kąsał i nie walił z kloaki , dosyc spokojny jak na ponczosznika ale to rzadkosc.
Karmienie z ręki nie ma za wiele wspólnego z tolerowaniem brania do ręki. Chcesz gatunek, który można czasami brać do ręki, kup węża zbożowego czy amurskiego:) Czemu tych nie chcesz??
wejde na chwile w slowo ;d czy regius`a latwo mozna oswoic i czy bedzie 'przesiadywac' na rekach spokojnie ? :)
Pozdrawiam...
Patt
Da się oswoić.
Regius oswojony na rękach zachowuje sie jak hmmmm.. nie wiem do czego porównać bo nigdy żadne zwierze nie było spokojniejsze na moich rękach od regiusów :)