dzięki
ale dlaczego masz aż dwie świetlówki ?????
czy oprócz tego masz zwykłą do ogrzewania ??????
Wersja do druku
dzięki
ale dlaczego masz aż dwie świetlówki ?????
czy oprócz tego masz zwykłą do ogrzewania ??????
swietloweczka na 12 godzin dziennie, czyli jak Aleksandra napisala - caly dzien!!!
Aleksandro czy ten sklep ma nazwwe na "c" (nie bede robil reklamy, ale moze tez tam kupilem!!!!)
PODAJ NAZWĘ, PRZYMIERZAM SIĘ DO KUPNA ŚWIETLÓWKI, TO MOŻE SKORZYSTAM Z TWOJEGO POLECENIA
no dobra:) link do sklepu: http://colisa.com.pl/ wybor maja niezzzly!!!
dzięki za odpowiedz
właśnie go znalazłem
wiem już, że repti glo 8,0
zastanawiam się tylko jaka moc będzie najlepsza??????
nazwa sklepu http://www.um-um.pl, chyba z internetowych tam jest najtaniej. mam dwie świetlówki bo mam duże terrarium 110 na 90 .Dodatkowo mam jeszcze zwykłe żarówki 2x 40w w miejscu gdzie skorupy się wygrzewają. napisałam ,że mam 30W , pomyliło mi sie mam 20W, bo ta 30 jest bardzo długa i trochę mi niepasowała.
Polecam natomiast połączenie repti glo 0.8 z repti 0.2 , bo ta druga ma pełna barwe światła słonecznego i przez to jasniej świeci
pozdrawiam
aleksandra
aleksandro dzięki serdecznie za odpowiedz
Witam
Skożystam z tego,że poruszacie tutaj ten temat :-)
Kupiłem niedawno właśnie "Repti Glo 8.0"(długość 60cm,20W)-i pytanie:ile ją świecić?Tzn cały dzień czy określoną długość czasu??I jak wysoko nad terrarium ją zamontować??Oprócz tej świetlówki mam żarówkę 60W(grzewczą czy jakoś tak,nie taką zwykłą w każdym razie).I jeszcze witaminy;podaję żółwiom "Vis vitalis"-drobny granulat na jedzenie,i witaminy "Vitaminum A+D3"(GlaxoWellcome)-to kapsułki,tyle,że "dla ludzi"-czy w takim razie mogą być dla żółwi??Aaa,i jeszcze wapno-kupiłem kiedyś wapiennego żółwia ale moje się go bały.Chciałem go rozkruszyć ale to nie takie proste-czy można gdzieś kupić jakieś inne wapno(w innej postaci)?
Pozdrawiam
EDI dowiedziałem się właśnie, że można wapiennego żółwia (takiego, który normalnie jest do wody dla wodnych) rozkruszonego dodawać do pokarmu, dzisiaj próbowałem i rzeczywiście jedzą razem z pokarmem, albo możesz kawałeczek (bardzo mały oczywiście) zawinąć w kawałek np. sałaty i podać im z ręki - moje dziś tak jadły nieświadome, że w środku liścia przemyciłem wapno
sałatę podaję rzadko, ale dlatego, że żółwie ją chętnie wcinają, to doskonale nadaje się do podawania wapna, witamin w kroplach i preparatu witaminowo-mineralnego (ten kupiłem wczoraj, posypałem nim dzisiaj sałatę razem z wapnem i mam pewność, że wszystko zjadły)
pozdrawiam
p.s. zwykłą żarówkę do ogrzewania 60 W ZAWIESIŁEM NA TAKĄ ODLEGŁOŚĆ OD PODŁOŻA, aby na karapaksie miały 35 stopni
co do świetlówki, to nie wiem jak wysoko zawiesić, bo jeszcze nie mam