lepiej zastosuj ten preparat, bo często po nagłej poprawie, następuje...zgon:/
Wersja do druku
lepiej zastosuj ten preparat, bo często po nagłej poprawie, następuje...zgon:/
Hmm
To ja juz nie wiem. Co rozumiesz przez nagla poprawe? Jesli rybka bedzie przez 3-4 dni ok to znaczy ze jest juz wszystko dobrze? Czy nawet po takim czasie moze sie okazac ze i tak sie wykonczy??
Pozdrawiam
Przede wszystkim trzeba natlenić wodę czyli kupić natleniacz.
Czy wlasnie brak tlenu moze byc glownym powodem zlego "samopoczucia" rybki?
Filtr jest niewystarczajacy? On nie daje tlenu?
Pozdrawiam
Pisałeś, że masz filtr wewnętrzny. Jeżeli pracuje on w kompletnym zanurzeniu, jak to z reguły bywa u żółwi, to nie natlenia on wody. Natomiast jeżeli wysunięty jest lekko ponad powierzchnię wody, to nieco natlenia. Sugeruję do wylotu wody z filtra podłączyć wężyk, którym pobierane będzie powietrze, albo wysunięcie wylotu wody ponad taflę. Ale szczerze mówiąc, jeżeli myślisz o utrzymaniu rybki przy życiu, no to wydaje mi się, że lepiej będzie zamontować ten wężyk (o ile Twój filtr na to pozwala). A poza tym, to jeżeli rybki mają do chwili zjedzenia przeżyć, to zalecane jest się porządnie przyłożyć do jakości wody.
Pozdrawiam,
Piotrek A.
P.S.: Z akwarystyką nie miałem _nigdy_ nic wspólnego. Wiedzę opieram na tym, co ostatnio przeczytałem w Internecie.
i tak może się okazać że się wykończy:/ jakość wody musi być lepsza mimo to z rybkami nigdy nic nie wiadomo. Często ich choroby mają właśnie taki przebieg:(
Jak byście byli uwięzieni w basenie z krokodylem to po pewnym czasie też byście mieli wywieszony język, brak chęci do życia i różne wysypki ze strachu. Nash proponuje ci kup dla niej kule za kilkadzieści złotych. Są nawet takie z pokrywkami i lampką i tam ją trzymaj. A jak chcesz mieć jakieś rybki w akwa z zółwiem to jedynie gupiki są w miare wytrwałe, ale to i tak jak mają kryjówki. Hodujmy nasze gadzinki ale nie stresujmy przy tym innych zwierząt.
Tylko nie kulę. To można porównać tylko z wysepką plastikową z palemką dla żółwia. To jest zupełnie niepotrzebne męczenie zwierzat. Normlne prostokątne akwarium z objetością wody co najmniej 2-3 razy większą od tej nieszczęsnej kuli.