Re: no i wszystko nie tak
No dobra Super Gosia wkaracza do akcji !!! tum turum tum tum tak mu będe pakować tego wszystkiego że będzie miałl hiperwitaminozę glut mały :D (hiehie żart) wsadziłam go na hama do pudełka i sie teraz smaży pod UVB , bo wcześniej jakoś nie wygrzewał się za często, może się po prostu jeszcze boi tak z wody wychodzić, moi rodzice jak będą wracali z pracy kupią te witaminki i wapno w tabletkach, ale ile tego wapna i jak często podawać... hm... jak wiecie to napiszcie a jak nie napiszecie :P mam nadzieję że dzięki waszy radom uda się wyleczyć mojego Elviska ;] będzie dobrze...
zastanawiałam się czy nie podawać więcej ślimaków żeby skorupki miał, ale w sumie w środku mięcho jest to może lepiej nie niech będzie jak było chyba dobrze myślę nie ?
hehe ale te tabletki to są musujące :D a czytałam też że weterynarz powinien dawać zastrzyki z wapnia :]
Bo to chyba nie o takei tabletki chodzilo. Ja mam co prawde zolwie ladowe, ale tu nie powinno byc roznicy. Sa to tabletki np Calcium Firmy Vitrum - takie do polykania (np. jak ludzie maja osteoporoze). Takie tabletki kruszysz na drobniutko i w tym obtaczasz.
Ale zasadniczo slimaki jako zrodlo wapnia tez sa bardzo dobre i przy tym naturalne. Poza tym swietna jest tez sepia . Stosuje sie ja tak jak te tabletki, ale o niebo latwiej ja rozdrobnic - mozna nawet nozem skrobac.
no akurat te moja tabletki do bezproblemowo się kruszą, ale wapno to mam chyba dobre... no nie wiem ale chyba mu nie przeszkadza bo jak mu obtocze w tym wilgotny pokarm np. dziś posypałam to na marchewkę tarkowaną to zanim mu dam to juz nie musuje :]
mozesz dac zolwika w calosci ta kostke do akwa i sie bedzie rozpuszczac albo pokruszyc na drobno, moze bedzie podjadal jak moja gadzina kiedys:)
mozesz tez te slimaki w calosci podawac, ale male, bo mowilas, ze on sie boi:) i moze stynki mrozone/ one sa z wnetrznosciami/ , sa tez miekkie, mozesz mu pokawalkowac, bo moja juz na raz chce chapsnac:)
nawet skorupka z jajka ugotowanego, a wiec i sparzonego drobno pognieciona:)
zycze powodzenia na to potrzeba czasu, ale ile nie powiem Ci, z pewnoscia nie tydzien czy dwa
pozdrawiam:)
tak wiem wapno z żółwia :P mam w całości w akwa, co do ślimaczków to nie tyle że się boi ale po prostu dużych nie daje rady a nad stynką też się zastanawiałam ale właśnie o to chodzi że on z miękkimi ma problem bo ma słabą szczękę i nie wiem czy da rady rozszarpać raczej chrupiące mu lepiej idzie ;] dzięki za życzenia :]
Heh Ren to całą wode by miał z witaminami. Hyhy do picia :P i pływania :)
Witam,
Po przeczytaniu wszystkich postów w tym wątku i jeszcze kilku innych Twoich wątków - czarno to wszystko widzę.
Jak się nie przestaniesz tak "miotać" próbując na żółwiu wszystkiego co usłyszysz i ciągle go miętosić w celu sprawdzenia czy w dwa dni po kolejnej nowej kuracji skorupa stwardniała to w końcu zrobisz mu krzywdę.
1. Wejdź na dział z weterynarzami i poszukaj jakiegoś blisko siebie z dobrą opinią.
2. Napisz na priva do jakiegoś doświadczonego hodowcy np. Jojka.
3. Zrób sobie kąpiel w witaminach (koniecznie zimną) a żółwiowi raczej zostaw czystą wodę.
P.