mnie ostatnio ugryzł mój kochany samczyk(ma ok.14 cm) ale jakoś lekko bo tylko taki odcisk w kształcie trójkąta zostal :)
Wersja do druku
mnie ostatnio ugryzł mój kochany samczyk(ma ok.14 cm) ale jakoś lekko bo tylko taki odcisk w kształcie trójkąta zostal :)
mnie ugryzla tak pechowo,ze udalo jej sie oderwa kawalek skory, a pania weterynarz tak,ze tamta prawie zemdlala.
Ja mam 4 w jedny terrarium i żeby włożyć bezpiecznie ręke do terrarium a co dopiero do części wodnej aby coś sprawdzić wyciągnąć poprawić itp. musze się nieźle wygimnastykować :) Moje myślą że im jedzenie daje i nie winie ich za to :)
Ale jak je wyciągne z terra i pusze po pokoju to chodzą po mnie i nic :) Jak nie są w terrarium to można je tulić i głaskać :) Moje kochane gadzinki :)
Po co tulić i głaskać żólwie??
Tu są stada 12 latków co nie wiedzą że żólwie się nie nadają do takich rzeczy. Nawet chomika bymim nie dał :)
Z tego co widze dla większości posiadających żółwia jest on maskotką !!!!
Która służy do: przytulania, głaskania, wyciągania z terrarium/akwaterrarium, pysznej zabawy z domownikami i innymi zwierzętami. Czyli wszystko to co robią na wolności... :/ Gratuluje pupilka...
Taka jest ich natura że gryzły, gryzą i gryźć będą zawsze !!!! Tego się nie zmieni to jest ich naturalny odruch, a nie jakaś patologia...
ja swoja gadzinke oduczylem gryzienia... wczesniej nie moglem wystawic palca nawt nad tafle wody - myslala ze ja karmie... a teraz wkladam reke, ona plywa obok i nic...
lekcje polegaly na wkladaniu na przemian reki do wody z pokarmem i jak reka byla z pokarmem gadzina jadla az milo a jak byl sam palec to probowala palca zjesc za co dostawala malego szturchanca w nos (delkikatne pchniecie, nic brutalnego) teraz jest wszystko ok, jak wkladam palca plynie patrzy ze sam palec i nic tylko plywa obok i sporadycznie probuje ugryzc...
Zastanawiem się jak może ugryść w nogę? Czy Wy je trzymacie na dywanie?:/ Niech siedzą w akwa a nie wyciągacie je! Moje siedzą w akwa i jakoś nie gryzą. No nie dziwie się że gryzą skoro wyciągacie je na męczarnie po dywanie;/ Mam pytanie jak gryzą Was po nogach? Z terra? Gratuluje pomysłów ;) Raz mnie żółw ugryzł przypadkowo przy karmieniu gdy dawałam mu jeść i złapał z ręki. Ale to było niechcący, moje żółwie nie mają powodów do gryzienia...
moje zolwie, podczas opalania sie na wysepce, chetnie wysuwaja glowy do przodu, zeby je... glaskac po szyi od dolu (oczywiście ciepłym palcem).
Czego to ludzie sobie nie wmówią. ONE NIE CHCĄ BYĆ GŁASKANE! GŁOWE TAK DALEKO WYSUWAJĄ ŻEBY ŁAPAĆ CIEPŁO WIĘKSZĄ POWIERZCHNIĄ A NIE PO TO ŻEBY PRZYLAZŁ JAKIŚ KOLEŚ I JE SMYRAŁ PALCEM PO GARDLE !!!