Jak coś już będzie do pokazania to napiszę w forum "Strony internetowe":).
Wersja do druku
Jak coś już będzie do pokazania to napiszę w forum "Strony internetowe":).
Może inwazja Attacus atlas ;-))))) ? Ja też sie spotkałem z ćmą gigantem, siedziała na ścianie kościoła, ale niestety jakieś 4 m nad ziemią .
Ja bym poszedł po drabine albo wszedł na głowe jakiemuś przechodniowi. Troche siara ale trzeba poswięcenia. Już nie raz ludzie patrzyli na mnie jak na idiote jak np.pod latarnią z reklamówką biegałem...(wiadomo po co:P)
Dobry pomysł, gdyby nie to że właśnie był odpust, i cały dzień były msze. Ale dzięki, jak będzie mniej ludzi (chociaż żeby mozna było dojść do tej ściany) to sprubuje ;-))
Dzięki za odpowiedzi,
okazało się, że strzał w dziesiątkę oddał PAwcIO, z zamieszczonego przez niego linka http://www.leps.it/SpeciesPages/AgriuConv.htm wynika, że była to Agrius convolvuli.
Prawdziwie piękne owadziątko.
Prawdziwe piękne owadziądko i bardzo rzadkie w Polsce, przylatuje z południa(południowa Europa, północna Afryka) i prawdopodobnie u nas nie tworzy stałych populacji...Swoją drogą już kilka osób w ciągu miesiąca zgłosiło znalezienie tego motyla, mnie też się udało znalezć 2 gąsienice tego gatunku nad morzem. W ciepłe i długie lata nie jest on tak bardzo rzadki
To to bydle (ze zdjęcia amarc'a) siedziało na ścianie. z daleka wygladało troche inaczej, ale kolor skrzydeł i tułowia ten sam (miała złożone skrzydła)! Znalazłem kiedyś taką martwą (zaczynały się do niej dobierać mrówki) w krzakach. Teraz dumnie wisi u mnie na scianie. Jest pod ochroną? Jak wyglądają gąsienice? Pochodowałbym se taką...
Fotke gąsienic masz w linq który podałem. Czy jest pod ochroną tego nie jestem pewny, ale chyba tak (jest rzadki u nas).