Tez swierszcze w lape biore, ale przy wyciaganiu ich z terrarium P. regalis wole nie ryzykowac :).
Wersja do druku
Tez swierszcze w lape biore, ale przy wyciaganiu ich z terrarium P. regalis wole nie ryzykowac :).
Na allegro widzialem pesete 30cm jest troche droga ale mozesz obejrzec
link:http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=21211080
Narka
Opaska (lub rurka) termokurczliwa :-) nie jest potrzebna. Ja używam pęsety dł.30cm zakupionej w sklepie medycznym za kwotę 20zł (dla porównania w sklepie zoologicznym w M1 w Poznaniu takie pęsety mieli za 75zł:-)
ja mam kilka pęset, od 8 do 20 cm, brakuje mi długiej, mam też zaciski chirurgiczne (takie pęseto-nożyczki :P, nie pamiętam fachowej nazwy) 12 i 20 cm, oprócz tego pędzelek, drucik, plastikową rurkę i jeszcze kilka "ultraniezbędnych" gadżetów :)))
ale z tymi pozaklejanymi końcówkami chodzi o to aby przy przenoszeniu pająka nie urazić go tymi końcówkami. Od środka mają takie jakby ząbeczki którymi mogę zrobić krzywde pająkowi. wiem że niedokładnie sie wyraziłem...
Ja bym ze swoimi lapskami nigdy nie probowal lapac pajaka peseta, chocby nie wiem, jak byla obklejona. Wystarczy jeden falszywy skurcz miesnia i pajak ma pekniety karapaks. :)
Znam o wiele lepsze sposoby przenoszenia pajaka, jak np. zagonienie go do mniejszego pojemnika.
Ja posiadam w użycie pENsety długości z 6 cm i musze wsadzać lapska do terra ;-( nigdzie nie mogę dostać żadnej porządnej.... nawet w aptece takiej z narzędziami medycznymi nie mieli.... nie wiecie gdzie można jeszcze dostac?
Mimi, w topicu jest napisane dobrze: pęseta, a nie penseta.
Ale nie czepiam sie :)
Zgadza się (pęseta). Można jeszcze napisać "pinceta", ale wymawia się i tak [pęseta].
pęseta - (fr. pincette) szczypczyki, kleszczyki do podtrzymywania lub usuwania czegoś, stosowane m.in. w chirurgii i kosmetyce ( tudziez w terrarystyce :P ) LOL