a niemasz nigdzie indziej miejsca...?
Wersja do druku
a niemasz nigdzie indziej miejsca...?
Promieniowanie jest odwrotnie proporcjonalne do kwadratu odleglosci jezeli postawisz terra dwa razy dalej niz obecnie stoi promieniowanie zmniejszy sie czterokrotnie, jezeli masz w miare nowy monitor >TCO95 to niepowinno sie nic stac, za monitorem promieniowanie jest kilkukrotnie wieksze niz przed nim, z boku tez nie jest najnizsze, chyba nikt nie robil badan na pajakach to dokladnej bezpiecznej odleglosci nikt niezna.
Oczywiste jest tylo tyle ze za promieniowaniem (elektrostatycznym i magnetycznym) na organizmy zywe ida same negatywy. Moj kumpel musial zrezygnowac ze studii po tym jak sie okazalo ze jest uczulony na promieniowanie elektrostatyczne poprostu w jednej pracowni byly stare monitory i mdlal od tego :(
Wóf... nie wiedziałem, że można być uczulonym na coś takiego...
znalazlem miejsce na szafce troche dalej od monitora jakies 10cm od glosnika 7.5W moge go jeszcze postawic na Altusie 140 ale tam chyba gorzej bedzie
dokładnie ..drgania...tez nic dobrego...
Ja mam terra około 2,5m od kineskopu. Wystarczy?
2.5 metra do spokojnie, pole jest bardzo silne przy wszelkich cewkach, ale bardzo szybko spada jego natezenie w miare odleglosci.. juz nawet metr od monitora jest nieznaczne(bezpieczne)
drgania powodowane przez glosniki stresuja pajaka... ja trzymam pajaki w pokoju gdzie nie ma ani telewizora ani zadnych glosnikow i maja sie tam dobrze.
Ja swoim co jakiś czas włączę jakąś muzykę i również nie narzekają.. :)