to by przynajmniej była szybka śmierć. Może brutalna, ale szybka. Jak kogoś stać na usypianie kazdej myszki u weta to chyba byłby to najlepszy pomysł...
Wersja do druku
to by przynajmniej była szybka śmierć. Może brutalna, ale szybka. Jak kogoś stać na usypianie kazdej myszki u weta to chyba byłby to najlepszy pomysł...
co2. chyba najskutecznieszy sposob, szybki, chyba relatywnie malo brutalny. sam tego nie stosuje, bo nie karmie gryzoniami, ale wiem ze ten sposob istenieje.
Usypianie acetonem - tym srodkiem posluguja sie np. w Centrum Onkologii w Wawie.
MAM ŚWIETNY SPOSÓB OPRACOWAŁEM GO ZKUMPLEM I PRZETESTOWAŁEM WKRÓTCE PODEŚLESCHEMAT.
CAŁOŚĆ POLEGA NA TYM ŻE SPECJALNY ZYSTEM WYTWARZA CO2
I JEST ON ZBIERANY DO BUTLI A NA KOŃCU GDY JEST STĘŻONY ŁOCZY SIĘ TĄ BUTELKĘ Z SŁOIKIEM I OTWIERA ZAWÓR MYSZ PADA SZYBKO
chyba co2 mozna utworzyc dzieki fermentacji, poprzez polaczenie drozdzy z cukrem, i byl jeszcze chyba 3 element... chyba woda. calos laczymy w butelce, zamykamy, podlaczmy rurke, i wydostaje sie co2. rurke podlaczamy do sloika.
nie dam se palcow uciac ze to tak bylo, chyba w ten sposob kiedys wytwarzalem dwutlenek wegla...
oczywiscie spalanie propanu tez jest szybkim sposobem.
otóż to sposób ten wykorzystałem w akwarium
Witam Wszystkich!
Ja osobiscie karmię żywymi szczurami ale znam świetną i bezbolesną metodę:
Jedną reką łapiesz szczurka za kark ( szyje )
a drugą za ogon
i w pewnym momencie silne szarpnięcie za ogoz bezboleśnie i bez stresu odbiera gryzoniowi zycie!
Fajne Co nie? :-)
Ale osobiście nie polecam karmienia martwym pokarmem - poniewaz zycie jest brutalne wiec niech wężyk sam sobie cos upoluje a nie tak na gotowe czeka !
Pozdrawiam wszystkich terrarystów!
... a moze Cyklon B ?
Duszenie się nie jest przyjemne dla gryzonia...
W praktyce laboratoryjnej używa się zastrzyków lub stosuje metodę opisaną przez Pniaka - czyli złapac za nasadę głowy i zdecydowanie pociągnąć za ogon. Śmierć jest błyskawiczna i stosunkowo bezbolesna...
nieprościej utopić ?