Bartek ale te larwy jak sie włoży do tych pudełek tonależy je dokarmiać czy na przykład zastosować strategie podobną jak sie stosuje do otrzymania motyla z poczwarki gąsienicy.
przestaje ją się karmić a ona z baraku laku przepoczwarza sie!!
Wersja do druku
Bartek ale te larwy jak sie włoży do tych pudełek tonależy je dokarmiać czy na przykład zastosować strategie podobną jak sie stosuje do otrzymania motyla z poczwarki gąsienicy.
przestaje ją się karmić a ona z baraku laku przepoczwarza sie!!
Jeśli larwy są mało ruchliwe i skręcone w kształt litery C (lub U jak kto woli) to znak, że szykują się do przepoczwarczenia. Na tym etapie nie pobierają już pokarmu i można je przekładać do oddzielnego pojemnika (może być jeden trzeba tylko pilnować czy jest tam wilgoć i czy coś już nie wyszło). Stosowałem tę metodę na początku, gdy bardzo mi zależało na ilości owadów, teraz hodowla jest samowystarczalna.
Arrow - super wysyp :))) ja mam średnio po 30 imagines (ale trzymam w małym pojemniku).
heh nie mnie gartulowac zjecie pochodzi ze strony: http://www.progeckos.com/ :D
oni wlasnie w ten sposob uzyskuja takie ilosci :)
Jak się dobrze przyjrzeć fotce, to można zauważyć, że taka ilość imago na tak małej powierzchni nie czuje się zbyt dobrze - na podłożu leży masa pourywanych odnóży (chyba że są to szczątki padłych osobników). :/
czyli że mogę sobie wziąć taką larwę i wsadzić do pojemnika po kliszy , trzeba włożyć na spód jakiś ręcznik papierowy lub liglinę , poto aby utrzymać tam wilgotność ???
no moze tez byc troceh trofu
1 ale reczniki i lignina też się nadają
2 na tej stronie zauważyłem że w jednym z pudełek leżała wylinka to znaczy że można sobie ja włożyć byle jaką larwę i już???
Ja wrzucałem luzem wszystkie larwy przed wylinką (takie nieruchawe, zwinięte) do jednego zbiorczego pojemnika. Na spodzie miałem trochę próchna, które spryskiwałem wodą - raz na 3-4 dni). Przepoczwarczone imagines usuwałem sukcesywnie, gdy nabrały już mocno brązowego koloru. To cała filozofia.
no to faktycznie to proste !!