no i problemem jest rowniez utrzymanie niezncznie mniejszej temp. w nocy-http://modliszki.com/hymenopodidae.php opis hodowli modliszki storczykowej.(i nie tylko). Masz malo doswiadczenia z modlichami wiec lepiej zrezygnuj :P
Wersja do druku
no i problemem jest rowniez utrzymanie niezncznie mniejszej temp. w nocy-http://modliszki.com/hymenopodidae.php opis hodowli modliszki storczykowej.(i nie tylko). Masz malo doswiadczenia z modlichami wiec lepiej zrezygnuj :P
Dam sobie radę.
Każdy kto chce zostać zaawansowanym terrarystą musi w końcu kupić tą
trudną do hodowli modliszkę:) Wydaję mi się że one nie są tak wymagające jak nie którzy sądzą.
Jezeli chodzi o niechec zejscia samca z samicy podczas kopulacji to zgadzam sie z tym.Ja mialem taki przypadek ze samica (z samcem na grzbiecie :D ) wyfrunela przez okno .Znalazlem ja na drugi,siedziala drzwiach od garazu(niestety samca juz nie bylo)
po pierwsze, Karo, pewnie tak trudne w hodowli sa. Po drugie, lepiej zdobyc doswiadczenie najpierw na latwiejszych gatunkach- a ty nie rozmnozylas nawet gastric :P Masz jedna samice od jakiegos czasu i juz chcesz sie zabierac za storczykowe :P po gastricy kup sobie np ocellaty bo sa trudniejsze w hodowli (wyzsze wymagania) a potem pomysl o storczykowych :P I o tym co zrobic zeby w nocy mialy prawie tak cieplo jak w dzien :P
Jeszcze się zdziwisz kiedy je rozmnożę.:)
A tak wogóle to miałeś mi sprzedać samca gastricy a zaproponowałeś już komuś innemu!!!:/
moge ci go sprzedac jesli chcesz. Odezwij sie na maila, pogadamy o cenie.
hmmm saurus a ja jednak mysle ze temperatura powinna spadac w nocy chyba kazda modliszka powinna miec zapewniony cykl dzienny...
na www.modliszki.com napisane jest inaczej...poza tym najwieksza amplituda temperatur jest tam, gdzie najnizsza wilgotnosc (czy. pustynie itp.) Tam gdzie jest wysoka, czyli w rejonach wystepowania H. coronatus (wilgotnosc 80-90%) temperatura w nocy spada nieznacznie. Mysle ze Mantid dysponuje znacznie wieksza wiedza i doswiadczeniem od ciebie i radzilbym hodowcom tego gatunku stosowac sie do rad na www.modliszki.com.
"UWAGA: Przy hodowli tego gatunku ważna jest bardzo dobra wentylacja w terrarium, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiej wilgotności powietrza. Temperatura w terrarium powinna utrzymywać się na poziomie 27-29 stopni, przy czym w nocy może nieznacznie spadać." fragment opisu rodzaju Hymenopus z wiadomej strony :P
wiem ze mam znacznie mniejsza wiedze od mantida chociaz swoje tez wiem...ale w tym fragmencie pisze ze w dzien temp. powinna byc 27-29* a wiec w nocy wystarczy im temp. pokojowa!!
ty tez chyba niepowinienes sie wymadrzac?