Saurus ten samiec to które stadium??
Wersja do druku
Saurus ten samiec to które stadium??
Imago, widac przeciez skrzydla (krzywe, bo mial za malo miejsca, nie linial u mnie).
A sorki nie zauważyłem. Ale rzeczywiście jest miniaturowy :D Będziesz go mnożył ??:P
Black Rider plec rozrozniac to ja umiem i dla mnie tez to bylo dziwne.... Lukas niestety nie mam aparatu (dopero w sierpniu;(ale sie poczeka ) zjadale ta cme i wyraznie widac 6 segmentów, czyli samica.... nie wiem co z nia jest... mialem modliszke chyba L6 a miala spokojnie ponad 3cm...
Po prostu karzel :)
Różna ekspresja genów ;)
A tak serio to u każdego gatunku może być duża zmiennośc osobnicza względem wielu cech. Ja teraz mam przed oczami 3 S. ocellatusy (zawisaki) wszystkie po tej samej wylince, tak samo karmione, zaś różnej wielkości. To cecha osobnicza.
Ps. Bycie małym nie oznacza słabości ;) W wypadku samicy- może, ale mniejsze samce mają pewną przewagę przy kopulacji- łątwiej im uciec ;)
Keplianica- na roznice osobnicza to troche za duzo...
A z tego co mi mowil znajomy, motyle osiagaja rozne rozmiary w zaleznosci o tego ile zjedza przed przepoczwarczeniem i czasem od rodzaju pokarmu (podobno jego Samia cynthia karmione ligustrem wyrosly wieksze niz na bzie). Tam roznice osobnicze od czego innego raczej zaleza.
No nic bede miale samice kazelka... czekaja ja jeszcze 3 wylinki wiec moze jescze urosnie i bedzie zdolna do kopulacjii. a i mam jeszcze jedno pytanie czy taka samica tez po genach moze miec dzieci kazelki..?
Jesli to samica i jest L5, to zostalo jej jeszcze 5 wylinek, a nie 3.
Saurus zalezy jak liczy, zostały jej albo 3 albo 4 wylinki(jesli liczy L1 jako modliszke po pierwszej wylince to został 3 wylinki, jesli L1 jako wylęg to zostały 4 wylinki).
Igor podejrzewam że będzie niepłodna.