Re: Zróbmy porzadek ze sprzedajacymi!!!!
Mysle ze to nie za dobry pomysl, jak ktos chce zbierac punkty to odsylam na allegro albo BP, a co do sprzedazy na forum mysle ze potrzebna jest odrobina zaufania do sprzedajacego, to sa minusy kupna przez internet ze zawsze jest ryzyko ze cos sie stanie i nie otrzymamy przesylki ale ci ktorzy sie boja to pozostaja im sklepy zoologiczne. Pozatym tzw "czarnych typow" jest naprawde niewiele w porownaniu z iloscia ogloszen sprzedazy na forum i transakcji ktore mialy miejsce, sporadycznie zdazylo sie ze ktos zostal oszukany. Wiec nie uwazam by cos takiego bylo potrzebne a zaloze sie ze zrobiloby to duze zamieszanie. Znalezli by sie pokrzywdzeni ktorzy by uwazali ze sa uczciwymi sprzedajacymi i tez chca dostac plusy.
Pozdrawiam Nazer.
a jak wygladala by sytuacja, jak ktos chcialby sprzedac jednego zwierzaka.
bo np. chce sobie kupic inny gatunek, a z jakis przyczyn (brak kasy, miejsca itp itd) musi sprzedac jakiegos powiedzmy weza i chce sprzedac jednego to go niepsrzeda bo niebedzie mial skanera rzeby zeskanowac dowod osobisty ani niebedzie mial plusow wiec zostana mu ogloszenia w "jarmarku"
bezsens. moim zdaniem to najlepiej kupowac od zaufanych sprzedawcow (wtedy mozna z daleka brac w ciemno) lub od podejrzanych lub nowych osob kupowac osobiscie
Awikularia "Falszywy dowod osobisty to drobnostka, osobiscie bym sie na takie ksero nie zgodzila. Ochrona danych osobowych... Chyba najlepsza bylab lista (ale nie czarna) ze sprzedawcami, ktorzy sa uczciwi"
- Ja jestem przeciwko takiemu posunieciu , bo oczywiscie Awikularii jEst to na reke bo zapewne na tej liscie by sie znalazla , a tu nie chodzi o reklame starych hodowcow , bo to wlasnie chce sie zrobic ...... Wszyscy ziomale ktorzy sprzedaja teraz pajaki by sie cieszyli, bo likwidowaliby w ten sposob nową konkurencję ..... Mamy wolny rynek i kazdy powinien miec prawo do sprzedazy , a rzetelnosc sprzedajacego mozna latwosprawdzic, albo po prostu nie kupowac od osob ktore uwazamy za niepewne . TAKA LISTA BYŁABY TYLKO REKLAMĄ DLA STARYCH PAJĘCZYCH WYJADACZY .
pRZYPUŚĆMY ,ŻE KTOŚ CHCE SPRZEDAĆ PARĘ MŁODYCH GEKONÓW , BO AKURAT MU SIE WYKLULY , ALE NIE EJST ZADNYM STAŁYM HANDLARZEM , NIE MA GO NA LISCIE WIEC BEDZIE MU CIEZKO JE SPRZEDAC .
Niektórzy sprzedawcy boją się konkurencji i beda popierac takie postulaty .
Ostatnio widze duzo postów w których ludzie typu Awikularia bardzo narzekają ,że smithi teraz koszztuje 16zł a nie 40 zl tak jak bylo kiedyś i że ludzie teraz wszystko by chcieli mieć bardzo tanio . Niestety terrarystyka w Polsce caly czas sie rozwija i zwierzeta beda taniec, to jest normalne . Niech każdy hodowca robi swoje i tyle.
Osobną kwestią jest sprawa oszustów , ktorzy czasami sie pojawiają i robią wały , po prostu trzeba być ostroznym , zwierzaki odbierac najlepiej osobiscie , brac domowy nr tel itp ....
Wedlug mnie lepszy,m pomyslem jest czarna lista (na ktorej znajdowaliby sie wałkarze ktorzy juz raz kogos oszukali , podane ich numery kont itp , bo dane mozna miec falszywe ......)
Dejot, zejdz ze mnie, dziecko...... Jak juz napisalam w jednym poscie, mam gleboko gdzies to co myslisz.....
Ja tylko stwierdzam fakt i nie chcialem cie urazic bo to nie tyczy sie tlyko ciebie , a akurat przegladalem posty w ktorych sie udzielalas i stad taki prosty wniosek
Wystarczył jeden post a Awkikularia od dzieci mnie już wyzywa i ma gleboko gdzies .....
Zresztą każdy sam wyciagnie sobie wnioski, pewnie bede tu jeszcze zbesztany przez kogoś bo zawsze sie znajda szczesliwi klienci (obroncy) ... :)
Wyrazilem tylko opinie w temacie na temat listy supersprzedawcow ( tym samym ich reklamy ) bo napewno nie uchroniłaby nikogo przed oszustwami a napewno nabijałaby w kieszen wiadomo komu.......
P.S Myślę ,że każdy inteligentny człowiek domyśli się dlaczego osoba z nickiem ********** chce aby stworzono listę "najlepszych" sprzedawców , a nie listę oszustów i krętaczy (ktora napewno by ostrzegala przed wałami ).
To chyba wsyzstko z mojej strony , teraz napewno zostane obrzucony błotem , ale cóż taka jest cena prawdy :-) Pozdrawiam
Oj, dziecko, dziecko..... Jaki bylby sens robienia "czarnej listy", skoro latwo mozna zmienic sobie i nick, i adres meilowy? I jaki bylby sens zmieniania przez uczciwych sprzedawcow takowych danych?
Poza tym nie chce, aby stworzono liste "uczciwych". Nigdzie tak nie napisalam. Osobiscie jest mi to obojetne, chociaz wolalabym, aby oszustwo nie bylo.
Dejot, masz jakas manie wyzszosci, ze mysisz o tym, ze kazdy cie chce blotem obrzucac? Nie jestes az tak wazny, smiem twierdzic... Poza tym co widze, czyzby nutka zazdrosci i zagladanie po kieszeniach? Oj nieladnie, nieladnie... Zamiast narzekac, wez sie za prace, tez bedziesz mial, jak ty to ujales, nabita kieszen.....
1. Mówilem ze na tej czarnej liscie moznaby wpisać ich numery kont , bo to jest trudniej zmienic niz dane osobowe ktore mozna sciemnić ... Tylko najwytrwalszym oszustom chcialoby sie robic coraz to nowe konta bo zakladanie konta w mbanku przykladowo troszke trwa ...Wiadome ze oszustw nie da sie pozbyć w 100% , ale pewnie by to pomogło
2.Twierdzisz ,że nigdzie tka nie napsialas? Nieladnie tak kłamać , ja pozwole sobie zacytować twoje slowa ktore napsialas kilka postow wyzej
"Chyba najlepsza bylab lista (ale nie czarna) ze sprzedawcami, ktorzy sa uczciwi. Mozna np. dawac im punkty, no czy ja wiem, co jeszcze......"
Nie rozumiem czemu wypierasz sie i kłamiesz ..... i w sumie nie bede sie nad tym rozwodził , (każdy ma oczy)
3.Nie mam zadnej manii wyższości .... mówie co myślę , bo prawda jest taka ,że wystarczyło że coś napsialem to Awikularia jedzie po mnie i mowi jak do gówniarza ... Teraz gdy zwracam jej uwagę to już próbuje sie opanować i tym razem nazywa mnie maniakiem wyzszości .....
Nie chce mi się tego komentować już ...Choć zapewne zajrzę tu jeszcze żeby sprawdzić jak Awikularia tym razem odbije pałeczkę bo napewno nie pozostawi tego bez odpowiedzi:)
P.S nie chcialem tutaj wywolac zadnego osobistego konfliktu ... nie to bylo celem wypowiedzi .
Pozdrawiam
2. Oczywiscie, ze nie klamie. Nie napisalam "chce, zeby zrobiono liste sprzedawcow", tylko rzucilam propozycje, ktorej zreszta nie ja jestem pomyslodawca. Przede mna uczynil to takze np. Nazer. Jemu tez zarzucisz autoreklame? Nie jest to pierwszy temat dotyczacy walki z oszustami, poszukaj sobie, pomysl z lista rzetelnych sprzedawcow pojawial sie juz, i to nie raz......
Skoro rzuciłaś taka propozycje jest to jednoznaczne z tym ze popierasz tkai pomysł , a to co teraz psizesz to obracanie kota ogonem.
ale OK , czyli wycofujesz sie z poparcia pomyslu o uczciwych sprzedawcach - widze ze słowa "dziecka "jakim mnie nazywasz nie były wcale takie bez sensu i potrafily sprawić ,że rezygnujesz ze swojego zdania. Bo ja nie twierdze wcale ze bylas inicjatorką pomysłu , lecz go popierasz, a pomyslodawca nie przemyslal do konca tej kwestii , majac na celu eliminacje oszustw i nie biorac pod uwage nieuczciwej konkurencji jaką by to wywołało.
Nazer rzucil pewien pomysl , moze nie za dobry ale tez mial na celu ograniczenie liczby oszustw , a z teog co wiem to nie jest "handlarzem PAjeczakow ", ktory chcialby znalesc sie na owej zaszczytnej liscie.
Mozliwe ze pomysl sie juz pojawiał , ale ja komentuje go w tej chwili , bo wczensiej widocznie nie mialem okazji ......
Nie ma co juz dyskutowac w tym temacie, kazdy juz chyba wyrazil swoja opinie, chyba ze ktoś nowy chce zabrac glos:) Pozdrawiam