bohater z ciebie ja niestety nie wiem co to za chrzaszcz
Wersja do druku
bohater z ciebie ja niestety nie wiem co to za chrzaszcz
oczywiście że to Oryctes nasicoonis Rochatyniec nososorżec, na 100%, miałem duzo doczynienia z tymi chrząszczami. Są przepiękne, jedne z najpiękniejszych polskich chrząszczy.
2 - 2,5 cm to dosyć mało, ale to różnie bywa z chrząszczami, ich rozmiary różnią sią, zależą od sposobu odżywiania larwy, czy jadła dużo, itp, trudno sugerować się rozmiarami przy oznaczaniu chrząszczy, 0,5 - 1 cm róznicy nic nie zmienia w przypadku większych gatunków.
Noga mu nie odrośnie, dorosłe chrząszcze nie regenerują utraconych części ciała.
O jakie informacje ci konkretnie chodzi? hodowli, czy fakty z natury?
Niestety nie będzie obiecanych zdjęć ponieważ nie udało mi się skombinować cyfrówki :( A chrząszcz niestety już padł drugiego dnia wieczorem... widocznie mrówki zabardzo go poturbowały :( Akurat musiał paść wtedy gdy już chciałem go wypuścic... :/
A co do jego rozmiarów.... to bardzo przepraszam za moje oko ;) Ale osobnik, którego znalazłem mierzy DOKŁADNIE 4cm :D
Zachowam sobie jego resztki na pamiątke, bo naprawde spodobał mi się, a przyznam się iż z takim chrząszczem spotkałem się poraz pierwszy :)
Dziękuję wielkie wszystkim za odpowiedzi i wszelkie informacje!