Re: KONKURS - www.Formicarium.pl
4 gatunki są objęte ochroną całkowitą:
Formica pratensis - mrówka łąkowa
F. truncorum - mrówka pniakowa
F. aquilonia - mrówka północna
F. lugubris - mrówka smętnica
2 ochroną częściową (Ochrona mrowisk) - Tych nie pamiętam, jedną jest chyba nasza rudnica F. rufa.
ale mi nie o mrówki a o mrówkolwa :P:P
na stronie jest do kupienia zestaw z 4 mrowiskami i mrókwkolwem :P:P
Witam :)
Nie - mrówkolew nie jest obięty ochroną :)
To pospolity, liczny i raczej mało pożyteczny owad...
btw - drugi gatunek mrów, którego kopce są chronione, to chyba będzie Formica polyectena - bardzo podobna do F.rufa, jednak o dużo większych koloniach i znaczeniu w ochronie lasu, jedna kolonia potrafi mieć kilkanaście kopców i kilkaset w nich królowych - tłuką niesamowite ilości szkodników leśnych - jednak ponieważ to kopce są pod ochroną - można w domu utrzymywać kolonię tego gatunku wyprowadzoną z rójki (inaczej i tak nie radziłbym szukać... nieżle można od nich oberwać w razie uszkodzenia kopca i próby szukania w nim królowej... ) ;)
a jest mozliwosc pieniedzy zamist jakis rzeczy, ziwierzat ?? bo nie za bardzo jest tam duzy wybor i niem za bardzo tego co mnie interesuje..
a mozna zobaczyc jak wygladaja te faunaria w dziale "terraria" i jakie sa dokladne wymiary ich ??
heh... rano miałem opuchnięte oczy i nie zobaczyłem dokładnie :P
Dzięki CURTUS! Właśnie o ten drugi gatunek chodziło.
zglaszam sie chyba ale odpowedz na moje pytania..
więc mi sie coś pomyliło :P:P ale i tak paskudne są te mrówkolwy :P
Jasne :P Niedługo dochowam się dorosłych, rozmnożę i wtedy pogadamy kto tu jest paskudny :-)
... heh... ale spam :D
Witam :)
Warunki są jasne i stałe :)
ta stronka to jak już pisałem "zabawka/hobby" - gdybym chciał stronkę profesjonalną i za gotówke - wiem gdzie się udać :)
Natomiast chętnie dowiem się jakich artykułów bądź zwierząt poszukujesz - nie widzę problemu, by je wciągnąć do oferty sklepu :) Faunaria sprawdzę - zagadnij mnie o nie na priv - jutro będę znał dokładne wymiary, dzisiaj mam wolne:D:D:D ;)
W każdym razie - nie potrzebuję zgłoszeń - potrzebne mi wyniki a nie gadanie;)
OK, zrobie przedstawie Ci piotr szablon i jak ci przypasuje to będziemy go ciąc a jak nie to trudno :) pozdrawiam