okropnego smrodu można się pozbyć poprzez wycięcie gruczołów zapachowych, z tego co pamiętam to taka operacja coś 100 złotych kosztuje.
Wersja do druku
okropnego smrodu można się pozbyć poprzez wycięcie gruczołów zapachowych, z tego co pamiętam to taka operacja coś 100 złotych kosztuje.
Klatka odpowiednich wymiarów to kilkaset złotych... moze koło 200-300 no chyba że będzie sobie mogła często pogonić po domku to wystarczy taka dla szynszyli czy szczura za 100zł. A co tych gruczołów to jest to uznawane za podobne do obcinania psom uszów czy ogonów, w niektórych stanach amerykańskich jest zakazane więc warto sę zastanowić czy warto męczyć zwierzaka dla swojego komfortu. Sama kastracja też zneutralizuje zapach (a ona jest raczej konieczna z racji na znaczenie terenu i możliwą agresję w czasie aktywności płciowej, a to trwa kilka miesięcy w roku).
no bedzie mogła pochodzic po domu, ale nie caly czas bo niewiem jak z psem bedize.
I jak jej urządzic terra tfu..klatke
coo? fretka musi mieć wiekszą klatke niż szczur bo strasznie by sie męczyla nawet gdyby ją wypuszczal! takie klatki (lepsze) kosztuja coś ok. 600 zl.
aaaaa to lipa bo ja mam narazie tlyko 200zl na taki wydatek a musze kupic jakas zanim zdemoluje mi dom albo pies ja pogryzie :(
http://www.bungo.fc.pl/catalog/index...4e5a6ae27e8ddf
tu masz klatki dla fretek ... ja jednak radze jak najwiekszą bo to strasznie ruchliwe zwierzątka i będzie im nie najlepiej... a jak masz 200 zl to ci też starczy na jakąś klatke ale postaraj sie wtedy b. często ją wypuszczać
jak nie masz kasy, to kup metalową siatkę ogrodzeniową z drobnymi oczkami i jakieś sklejki albo OSB i sam jej coś zbuduj. jeśli będziesz wzorował sie na klatkach ze strony, do której link podała puma, to powinna wyjść soczna klatka :)
i tak właśnie zrobie jutro lece do obi i zakupie wszystko potrzebne:]
Hm... to ja mam czekac czy nie? :/
Pewnie przyjade zobaczyc jakie macie, i jeśli będzie jakas duza do 200zł(wolałbym mniej zeby zwirek jeszcze kupic) to wezme, jesli nie to zbuduje sam,