Re: Czy legwany mają czkawkę!!!
Moja rada odstaw mrozona salatke i podawaj swierze listki takie jak cykoria, salata pekinska, moze masz dostep do kielkow, marchew utarta, seler, rzodkiew. Zieloną albo zoltą fasolke, brokuly ale to juz trzeba troszke zagotowac. Z owocow to banan, awokado, figi, rodzynki i tak przez jakis czas pokarm, zobaczysz czy sie coś zmieni w jego zachowaniu, acha od czasu do czasu got. jajeczko. Moj legwan nie je granulatu, kiedys probowalam oszukac go, ale wydaje mi sie ze on ten pokarm zle znosil i przestalam.
Co do witaminy D3 stanowczo za duzo - odstaw ją, tak jak radzi dr.Robert.
Link odnośnie wit. D3 http://terrarium.com.pl/forum/read.p...&i=3001&t=2919
[gadzinka]
Rysiek napisał:
"Takie "podskakiwanie" i to nie tylko przy kichaniu widziałem parę razy u mojego legwana. To było jakby jednorazowe "sprężenie" ciała..."
Ja też to widziałam wielokrotnie. Najczęściej u Zielonego ale u innych legów czasami też.
U mojego też widziałem owe "podskakiwanie". Czy takie skurcze mięśni mogą byc przyczyną zbyt małej ilości magnezu???
Pozdrawiam
Chyba wszystkie legwany tak "podskakuja" moje tez.Siedzac tak w bezruchu wylaczaja sie jakby z otoczenia,a pozniej wracajac do rzeczywistosci reaguja jakby sie czegos wystraszyly, takie sa moje odczucia i mysle, ze nie jest to zwiazane z brakiem magnezu:)))
To "podskakiwanie" tez nie ma zwiazku z legwanem Anetki.
[gadzinka]
Z opisu jaki podajesz twój lego nie czka a pozbywa się nadmiaru wapna z organizmu i jeśli nie robi tego zbyt często (tzn nie częściej niż 7-8 razy dziennie ) to wsztstko ok.
Możesz sprawdzić czy nie ma nadmiaru wydzieliny w pysku i czy nie ma problemów z oddychaniem (patrz czy nie ziewa 4-5 razy na godzinę),jesli tak to może być przeziębiony a wydzielina,którą wydala to katar.
Podejrzewam jednak że to fałszywy alarm i jest to tylko oddawanie nanmiaru wapna.
Pozdrawiam P.T
Nie rozumiem...mozesz wyjasnic jak legwany pozbywaja sie wapna?
[gadzinka]
Też nie bardzo rozumiem ??? Pozdrówko! Rysiek
Wszystko dobrze ale prawdopodobnie nie chodzi o sole wapnia ale o NaCl. Legwany "wykichują" jego nadmiar.
mój też skacze ale rozwija się prawidłowo. Ja też miewam takie szarpnięcia czasami na chwilę przed zaśnięciem.;))) Może gdy się tak wygrzewają to ogarnia je jakiś letarg (zamyślenie;))) i jak coś je przestraszy to się tak "spinają"???????