-
Re: kochane smoczki
Wrrrr Ty chyba nie rozumiesz lub nie widzisz roznicy miedzy zolwiem, a lewanem. Legwan jest wiekszy i ma dlugi ogon. Do tego ma taki smieszny jezyk, ktorym wszystko lize. Teraz juz bez ironii. Duzo ludzi tutaj zna sie swietnie na legwanach, ale jakby sie ich ktos zapytal o zolwie to nie musza o nich ni wiedziec....
-
Ja wiem kogo...... wlascicielki, ktorej sie nie da przemowic do rozumu!
-
Ciekawe jak dlugo beda tak ladnie wygladac jak cos o nich nie poczytasz...
-
Ślicznie tu jest wszystko opisane, zdjęcia są świetne ... no, ale teraz do roboty w pkt.
1. Legwanów nie trzymamy razem z żółwiami - zupełnie inne potrzeby klimatyczne (hoduje Testudo hermanni więc to potwierdzony pkt doświadczeniem :))) )
2. Legwany potrzebują oddzielnego terrarium odpowiednio dużego.
3. Specjalistyczne oświetlenie UVA i UVB (świetlówka Repti Glo 5.0)
4. Muszą mieć odpowiednią dietę ( liście głównie)
5. Odpowiednią temperaturę i wilgotność ( inną niż dla ż. greckich)
Odnośniki FAQ
1. http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=42
2. http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=20
3. http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=4
http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=8
4. http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=13
http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=11
5. http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=24
http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=39
A jeżeli ktoś tego nie stosuje to czeka go przerobienie pkt 29
http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=29
a jest on oparty również na badaniach holenderskich naukowców, a konkretnie
dr. Willem Schaftenaar DVM - Patolog w dziedzinie chorób zwierząt egzotycznych -
Head of the Veterinary Department
Rotterdam Zoo
Van Aerssenlaan 49
3039 KE Rotterdam
The Netherlands
Tel: 31-10-4431485
Fax: 31-10-4431414
e-mail: W.Schaftenaar@rotterdamzoo.nl
dr. Garry Dorrenstey
Zoological Garden
Rotterdam
Holandia
z którymi posiadam kontakt, a faq konsultowany jest z naszymi naukowcami lek. wet. dr Jarkiem Zajączkowskim i innymi wymienionymi w pkt FAQ - to cenne źródło wiedzy:)
I jeśli nie wystatrczają Ci droga Barbaro wiadomości hodowlane z Polski to kontaktuj się z naukowcami a Holandii , choć nie sądze by np. dr biologii Robert posiadał mniejszą wiedzę na tematy hodowlane legwanów ... i żółwi :)))
Pozdrawiam i miłej lektury oraz owocnych przemyśleń życzę :)
-
Ciesze sie ,ze Ci sie podobaja :-))Zlow grecki jest w ich terarium - jak ja jestem przy nich :-))Narazie sa malutkie ,takze bardzo spokojne i milutkie.Wiem ,ze jak podrosna - to prawdopodobnie bede musiala legwanki rozdzielic ,chociaz moze to nie bedzie konieczne.Zlowik ma swoje terarium.Pozd.bab
Jak podasz e-mail moge Ci wiecej ich fotografi wyslac :-))
-
Bardzo dziekuje za porade.Z przyjemnoscia przeczytam.Jeszcze raz pisze ,ze zlowik jest u legwankow czasem tylko ,,towarzysko,, Natomiast ma swoje terarium.Legwaniki narazie sa bardzo mlode.Oczywiscie wiem ,ze jak podrosna to beda nieco inaczej sie zachowywac.Natomiast narazie bardzo lubia glaskanie .Czesto siedzi mi ten wiekszy na ramieniu przy computerze.Z wszystkimi Waszymi wypowiedziami oczywiscie sie zgadzam.Nie trzymam zlowia z legwanikami w terarium na stale.Zlow jest u mnie od roku i ma sie bardzo dobrze.Ide dzisiaj nazrywac moim ,,smoczkom,, lisci mleczu ,jesli napisaliscie ,ze mozna im dawac.Bardzo dziekuje bab
-
rcn@o2.pl bardzo prosze o wiecej fotek :]
-
skad wiesz ze lubia glaskanie ? jesli podczas glaskania zamykaja oczy to swiadczy to o tym, ze sa zestresowane a nie ze jest im przyjemnie, po prostu kiedy cie nie widza nie czuja sie zagrozone bo "nie ma" niebezpieczenstwa
-
Właśnie przeczytałem wątek. Dziewczyna tak się cieszyła z zakupu legów że przyjemnie czytać. Niestety zaraz sprowadzili ją niektórzy na ziemie postami o tonacji pretensji lub nawet agresji. Ludzie spokojnie !!! Dziewczyna robi źle ale można to spokojnie wytłumaczyć a nie rzucać się na kogoś od razu. Forum jest do dyskusji a nie wyładowywania emocji. Powinna to pewnie napisać administrator ale nie mogłem się powstrzymać.
-
Ot to to święęęęte słowa :) Bizon pisze :)
Pozdrawiam :)
-
Forum stanowczo stworzone jest po to, zeby ludzie mogli czytac jego archiwum i postepowac wg niego. Jesli maja jakis nowy problem (podkreslam nowy) to wtedy wpisuja to na forum. Posty typu czemu moj legwan nie je w nowym terra sa juz powoli denerwujace, bo to swiadczy o tym, ze nikomu sie nie chce posadzic dupy i poczytac, bo to wszystko juz bylo wyczerpujaco opisane...... Przepraszam za napasc, ale pozniej ludzie do mnie pisza, ze zolw odgryzl ogon legwanowi.
-
Wiem ,ze lubia glaskanie poniewaz zamykaja nie natychmiast,ale bardzo powoli.Potem siedza nieruchomo.Jak przenosze je w inne miejsce - to sie budza i maja znowu oczka otwarte.Dzisiaj zrobilam im rowniez pare normalnych foto - t.z. bez statywu- jak wiekszego z ,,maluchow wzielam do lozka ,a onwlazl mi pod brode i ...zasnal :-)) Byc moze traktuje mnie jako zrodlo ciepla,ale napewno sie mnie nie boi :-))
-
Dziekuje Ci Bizon- jestem osoba ODPOWIEDZIALNA.Natomiast nie bardzo wiem dlaczego ciagle powtarza sie watek zlow i legwany w jednym terarium.Owszem tak bylo w pierwszym dniu,legwaniki sa male,ale natychmiast kupilam lampy i jak jestem przy terariach - to zlow przychodzi z ,,wizyta,, do legwankow,a jak mnie nie ma to sa oddzielnie.Moge Ci wyslac ich fotografie.Nie potrafie wkladac fotografi - tak gdzie zamieszcza sie zdiecia.Pozd.bab
-
Ja Autor: Fatman (---.internetdsl.tpnet.pl) Wyślij e-mail
Data: 20-05-04 16:49
Forum stanowczo stworzone jest po to, zeby ludzie mogli czytac jego archiwum i postepowac wg niego. Jesli maja jakis nowy problem (podkreslam nowy) to wtedy wpisuja to na forum. Posty typu czemu moj legwan nie je w nowym terra sa juz powoli denerwujace, bo to swiadczy o tym, ze nikomu sie nie chce posadzic dupy i poczytac, bo to wszystko juz bylo wyczerpujaco opisane...... Przepraszam za napasc, ale pozniej ludzie do mnie pisza, ze zolw odgryzl ogon legwanowi.
JA takiego pytania nie zadalam :-))
-
Barbaro napisze to bardzo grzecznie. Masz odizolowac zolwia od legwanow. Nawet w odwiedziny zolw ma do nich nie przychodzic..... Wypowiedzialo sie juz paru powaznych hodowcow, jeden weterynarz, a Ty dalej nie chcesz zrozumiec... NIE TRZYMAJ ICH RAZEM. NIGDY!!!!
-
Co do glaskania to roznie to bywa i naprawde rzadko mozna rozpoznac czy legus to lubi, czy probuje sie odizolowac. Jesli sa to legwanki, ktore sa u Ciebie krotko to napewno jest do dla nich stres.
-
Nie ma sensu wałkować w te i we wte kwestii, czy legwany się ciebie boją czy nie, to problem zupełnie trzeciorzędny względem pozostałych, takich jak na przykład trzymanie żółwia z legwanami (albo odwiedziny żółwia u legwanów) - już wiele razy wszyscy napisali, że nie można, to, że żyją w zgodzie, nie jest argumentem! Żółwie a) mogą być nosicielami chorób i pasożytów niegroźnych dla nich, a niebezpiecznych dla legwanów, b) potrzebują zupełnie innych warunków. Koniec. A najważniejsze w tej chwili jest stwierdzenie, czy twoje legi mają dobre warunki. Przede wszystkim kwestia lampy, koniecznie dowiedz się jaka to lampa i czy produkuje właściwą ilośc UV. Przeczytaj opis i FAQ, m.in. na temat diety. O tym wszystkim już kilka osób pisało. I nie ma sensu argument, że smoki są zdrowe, ładne i zadowolone, bo skutki niewłaściwej diety, braku UV itp. stają sie widoczne dopiero po jakimś czasie. Dzieci tez lubią jesć u McDonalda, ale to nie znaczy, że to jest dla nich dobre.
Nie twierdzę że u ciebie legi mają złe warunki, ale zawsze można coś poprawić. Forum służy przede wszystkim wymianie doświadczeń, zadawaniu pytań i KONSULTACJOM z bardziej doświadczonymi hodowcami, więc nie oburzaj się na krytykę, wszyscy chcą jak najlepiej dla twoich smoków.
-
Dzieki za normalne slowa i odpowiedz.Jestes pierwsza osoba ,ktora mi
konkretnie wyjasnila dlaczego zlow nie moze byc z legwanami.Kwestia chorob -
jest wystarczajaco logicznym argumentem.Natomiast opakowanie z tej lampy
wyrzucilam,ale jak bede w bredzie - to podjade do hodowcy i sie go dokladnie
wypytam.Wybacz moje bl;edy ortograficzne i nie stosowanie polskich
znakow.Moja klawiatura ich nie ma,a tak maly mam kontakt z polskim jezykiem
,ze nie bede przestawiac.:-))Mam jeszcze do Ciebie pytanie.Hodowca karmi
legwanki - takim granulatem ,ktory sie nazywa
JUVENILE Iguana Food .
pisze sklad.
crude protein (min) 18%
crude fat /oil(min) 5%
crude fiber (max) 6%
moisture (max)10%
ash(max) 6%
vitamin A(min) 19,000IU/kg
vitamin D3 (min)1,250IU/kg
vitamin E(min)200 IU/kg
Copeer(min)10mg/kg
ground corn,ground oats,corn gluten meal,potato protein,beet pulp(source of
fiber),coconut oil,soya oil,safflower oil,calcium carbonate,dicalcium
phosphate,L- lysine monohydrochloride,choline chloride,natural and
artificial flavors,DL methionine,Vitamin E supplement,ascorbic acid(vitamin
C),ferric sulfate,D - biotin,yucca schidigera extract,zine oxide,manganese
oxide,niacinamide,vitamin B12 supplement,BHT(as a preservative),coopper
sulfate,calciumiodate,vitamin A sypplement,calcium pantothenate,sodium
selenite,folic acid,riboflavin,pyridoxine hydrchloride,thiamine
mono9nitrate,natural and artificial colors,menadione dimethylpyrimidinol
bisulfite(source of vitamin K3)
vitamin D3 supplement,cobalt sulfate
dodatkowe informacje o tym produkcie mozna uzyskac na
www.prettybird.com
www.prettypets.com.
Jeszcze pisze ,ze ten granulat - to jest 80% wszystkiego co codziennie
potrzebne jest legwanom.
Pozd.bab
-
bajkabarbara jeśli chodzi o choroby żółwi przenoszonych na legwany to nie do końca chyba doczytałaś mój pierwszy post :)))) a to cytat z niego "a trzymanie Legwanów z żółwiami jest zakazane ( salmonelloza np. która u żółwi jest dość częstą chorobą oraz pasożyty wew. w 90% u żółwi pochodzących z odłowu)". Ale to szczególik :)))
-
bajkabarbara jeśli chodzi o choroby żółwi przenoszonych na legwany to nie do końca chyba doczytałaś mój pierwszy post :)))) a to cytat z niego "a trzymanie Legwanów z żółwiami jest zakazane ( salmonelloza np. która u żółwi jest dość częstą chorobą oraz pasożyty wew. w 90% u żółwi pochodzących z odłowu)". Ale to szczególik :)))
-
Na temat karmienia granulatem był niedawno post... Streszczając: "sztuczna" karma ok, ale najzdrowsze jest świeże, naturalne jedzenie (liście itp.). Ludzie też łykają witaminy, ale lepiej jest zjeść surówkę ;)
Proponowałabym traktować granulat jako suplement, np. zimę przy braku świeżych roślin, a latem postarać się o zieleninkę.
-
-
OK - Jacku - przepraszam:-)) dostalam jednoczesnie zbyt duzo e-maili.
-
Dzieki:-)) Wlasnie przeczytalam.W/g ,,polecen,, hodowcy.Legwanki mialy miec miseczke z granulatem,a rownoczesnie andijvi.Same wybieraly co chca jesc.Wczoraj za Wasza rada nazbieralam lisci mlecza i ... bardzo im smakowaly :-))ale granulat tez troszke ,,poskubaly,, :-))Dzieki
-
:) nie chodziło mi o przeprosiny ... o nic mi nie chodziło, ale sympatyczna osóbka jesteś :)))))
Pozdrawiam ;)
-
Barbaro granulat zostaw na zime jak nie bedzie zieleniny. Teraz dawaj swoim legwanom tylko liscie, kwiaty itd. (dokladnie gatunki znajdziesz w dziale faq) i dodawaj do nich jakis kompleks witamowinowy np. Reptimineral H albo jakiejs innej firmy i wapno (tu tez rozne kombinacje znam) Calcium Pantothenicum, Calcium Vitrium itp.
-
Fatman - dzieki ,zaraz zobacze jakie rosliny moge im jeszcze podawac :-))Mniszek juz nas przekwitl,ale wczoraj udalo mi sie znalejsc jeszcze liscie.Bardzo im smakowaly.Natomiast mam jeszcze pytanie ,czy ten granulat,ktorego sklad napisalam w poprzednim liscie - to jest faktycznie dobry,czy moze powinnam sie o cos innego postarac ?Z gory dziekuje i szukam roslin,ktore ,,smoczkom,, smakuja :-))
-
Bajka Twój temat chyba pobija liczebnością wypowiedzi na kiedyś poruszony b. ciekawy temat kolczyka w pewnym ślicznym miejscu u naszej wspaniałej pani moderator :)))) i gruczołów udowych naszego wspaniałego kolegi :))))
-
Jacku ,wlasnie dlatego przeoczylam na poczatku - ta ,,salmonelle,, :-))Wlasnie robie nowe foto ,,smoczkow,,Sa sliczne ,i bardzo spokojne :-))Dostaly tez dzisiaj listki ..i 2 malinki.Mam wczesna odmiane i juz ma owoce :-))Oczywiscie natychmiast pisze - ZE NIC NICZYM NIE KROPIE :-)) Wszystko zdrowe ekologicznie :-))A ze smoczek - ten wiekszy spi na mojej poduszce - to inna ,,bajka,,Papuzysko narazie gryzie mi kable od glosnikow,bo przyleciala naturalnie na dol.Pozdrawiam Cie serdecznie - bab
-
podawaj też liście malin, truskawek, pozionek i inne. Podeślij mi proszę fotki.
jacku_m@poczta.fm
Pozdrawiam:)
-
Jasne - teraz wysylam.Juz ide pozrywac liscie malin :-))
-
Jacku, za te gruczoły udowe Cie uduszę jak się spotkamy :-)
Barbara jest dobrym fotografem, zdjęcia są super ! Szkoda, że załączniki nadal nie działają ;-( Podobają mi się legwany w kwiatach. Ta ich zieleń... Barbaro tym, że mniszek przekwita się nie przejmuj. Liście są doskonałym pokarmem i rosną aż do pierwszych śniegów. Z sałaty zrezygnuj całkowicie ( ewentualnie niewiele zimą ) a granulat zostaw jako wzbogacenie diety na zimę. Są granulaty z Sery, JBL i polskie z Tropicala. Są również inne, byle z przeznaczeniem dla legwanów - roślinożerców. Napisz coś o tej żarówce, którą masz. Polecam - http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=8 - ja ją mam. Coś również interesującego - http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=4 .
-
właśnie, Jacku może wpadniesz do Świętochłowic?:))) nie Rysiu?:)
-
-
Granulat jest w 100% dobry, ale do jesieni i do pierwszych sniegow - zapomnij o nim. Mlecz jest prawie, az do zimy, a to podstawowy pokarm. Rysiu go nawet z pod sniegu wybrzebuje.... :)
-
Niestety z przyczyn wyższych jest to nie możliwe :( a spotkać to my się kiedyś spotkamy :)
-
Już jest możliwe ! Masz czym przyjechać ;-)
-
-
ta, wiesz Jacku jak to jest, wszystkie drogi prowadzą do świętochłowic ;-D
-
Taaak Jacku Korsakow Ci zalatwi fajny hotelik. Mowie Ci swietny...