ciekawe jak bys ty sie czul jakby mama ci dawala do obiadu sterydy, bo tak na legwana dziala mieso (to go zabija a tym bardziej w takich ilosciach ) skoncz z tym i dawaj mu sama zieleninke !!!
Wersja do druku
ciekawe jak bys ty sie czul jakby mama ci dawala do obiadu sterydy, bo tak na legwana dziala mieso (to go zabija a tym bardziej w takich ilosciach ) skoncz z tym i dawaj mu sama zieleninke !!!
...sorki ale nie do końca jarze SAMĄ zieleninke ?!? nic żadnego wołowiny czy tym podobne ??
NIC!!!!!!Ewentualnie raz na pare misięcy możesz dać mu świerszcza.A jedna książeczka kolego to nie wystarczy żebyś był doświadczonym hodowcą.Ja sporo takich książek przeczytałem i nadal czytam z różnych źródeł.A jeżeli czegoś nie wiem to pytam na forum.
Możesz spokojnie podawać SAMĄ zieleninę, ewentualnie teraz w okresie zimowym, gdy nie ma roślin łąkowych gotowane jajko raz na 3-4 tygodnie. Niektóre źródła podają, że białko zwierzęce można podawać w niewielkich ilościach ciężarnym samicom i młodym (mysie noworodki, świerszcze, szarańczaki) . Ja mam 4,5 letniego legwana, który od prawie 4 lat nie zna smaku mięska, a jest zdrowy i duży. Twój legwan powinien dostawać nawet w 80% wyłącznie liście, a uzupełnieniem diety są kiełki, warzywa i owoce. Jeśli chcesz mieć zdrowego legwana zrezygnuj całkowicie z mięsa. Wołowinę zostaw sobie ;-) Pozdrówko! Rysiek
Ps. Ze szczawianów ( szczaw, szpinak, rabarbar, sałata) i kapustnych również zrezygnuj lub tylko w niewielkich ilościach w trudnym zimowym okresie. Teraz liście rzodkiewki, fasolki, ziółka, kiełki oraz dodatek warzyw i owoców. Czytaj forum.
no to tak :)))
sluchaj chlopcze mlody jestes i malo wiesz szkoda zwierzaka meczyc kup sobie chomika albo cos bo legwan nie dla ciebie jak widze zdechnie ci po 3-4 latach i bedziesz plakal wiec pomysl i sie zastanow czy masz jaszczura po to zeby byl czy po to zeby sie nim zajmowac i dbac o niego a ty go po prostu powoli usmiercasz
takie moje zdanie ....
ps. jezeli w wieku 9 lat juz jestes terrarysta no to powodzenia kto za ciebie zolwia karmil mama?
Wesz mi tu już nie pierd... głupot Tomy !!! Młody to ja nie jestem, nie mam 6 czy 8 latek jak jakiś gówniarz który ma niby zwierzęta swoje w domu a się nimi opiekuje stara lub starszy brat !!!
Chyba nie kupowałem zwierząt sobie po to żeby stały sobie na półce i nic inego !!! A co do zajmowania i dbania o nie to właśnie najwięcej czasu poświęcam moim zwierzętom w ciągu dnia nawet więcej niż samej szkole....co do żółwi to sam się nimi zajmowałem i nadal się zajmuje i sam je w wieku 9 lat karmiłem żaden problem dawać im z ręki do pyszczków rybę, sałatę,gamarusy czy raz na dwa tygodnie chrząstki z mięsa kurczaka
wiesz co tylik jakbym mial te marne 15 lat to uwazalbym do kogo pisze bo pierdol** to sobie to brata mozesz mowic i jak mowisz ze poswiecasz tyle czasu to czemu nie zrobisz porzadnego terrarium tylko jakas budke ma twoj leg i i nie zaczniesz normalnie go karmic przeczytales jedna ksiazeczke i sie stawiasz i stroisz fochy pomysl bo troche za mlody jestes zeby sie tu stawiac.
Tomy ma rację!!!Jesteś tu od niedawna,napisałeś trzy posty na krzyż,a już cwaniakujesz!!!!Zebyś chcociaż znał się na legach to mógłbyś pokozaczyć,a ty prawie nie masz pojęcia o hodowli.Zachowuj sie normalnie to zawsze ktoś ci pomoże.
Chciałem dobrze ale wy odrazu do mnie wyskoczyliście...zamiast dać rade na spokojnie że lepiej dawać zielenine a nie żywy pokarm to wy odrazu wyskakujecie do mnie i sie nabijacie
Tylik, nikt się z Ciebie nie nabija..
poprostu, wskoczyłeś na forum nie wiadomo skąd i zacząłeś dokazywać..
poczytaj najpierw posty, dowiesz się czegoś i dopiero wdawaj sie w dyskusje..
nikt tu nie będzie na Ciebie najeżdżał, jeśli będziesz sie normalnie zachowywał..
opis legwana zielonego:
http://www.legwanzielony.com/
faq:
http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1
+ tysiące tematów poruszonych na forum..
Miłej lektury życzę:)