Re: Młody Pyton Tygrysi - dziwne objawy!!!
Patrząc na Twój opis tych stworzonek to na 99% są to roztocza.Ja miałem podobny problem kilka lat temu gdy kupiłem węża okazało się że razem z przyległościami tj.roztoczami które są bardzo widoczne szczególnie wieczorem .Wyglądają jak czarne lub czerwone(gdy są najedzone)kropeczki.Mnie polecono 1% roztwór Neguvonu ale nie mocniejszy!Podłoże jak i wszystkie "mebelki" oczywiście oprócz roślin możesz umieścić w piekarniku w temp. 200 stopni C na około 15 minut z pełną gwarancją że nic nie przeżyje.Terrarium dokładnie posprzątaj i spryskaj roztworem.Jeżeli masz worek terraryjny to zmocz go w roztworze żeby był wilgotny ale żeby z niego nie ciekło i wsadź do niego węża na całą dobę(zamiast worka może być poszwa na poduszkę w wypadku dużego węża lub bawełniana skarpeta gdy mamy malca.Powtórz to trzykrotnie w odstępie 4-dniowym.Nie powinieneś mieć więcej problemów z roztoczami.Co do tej "białej kaszy" na ciele to Ci nie pomogę ale bardzo gorąco polecam książkę którą możesz ściągnąć przez Internet z Amazon lub innej księgarni wysyłkowej "What s Wrong with My Snake?.Tam znajdziesz praktycznie wszystkie dolegliwości Naszych milusińskich.Można powiedzieć że ta książka uratowała życie mojemu pytonowi królewskiemu ponieważ nasi weterynarze znają się jedynie na kotach i psach agdzie robi się zastrzyki wężowi to jest dla nich czarna magia nie mówiąc już o chorobach bakteryjnych skóry.Polecam się na przyszłość i jeszcze jedno rób lepsze zdjęcia bo na tym nic a nic nie widać.
Wielkie dzieki za rady!!!
Postaram sie pozbyc tych roztoczy... ale juz nawet sie polepszylo bo nie jest ich juz tak duzo!! ;)
Pozdrawiam
Lord_Leoric
PS: A co do zdjecia to niestety lepszej jakosci nie moglem zrobic... za slaby sprzet ;-)...
Hm, niewiele widze na zdjeciu . te pchły to roztocza ma sie rozumieć.
a dziwny osad na ciele to może być kamień z wyschnietej wody. choroba wykluczona.
( nowy ) aksol