Re: Odnośnie trzymania kilku pajakow w jednym duzym terra
Awikularia... Nigdy wczesniej nie hodowalem ptasznikow tylko weze..mam ochote zaczac hodowac przynajmniej tak troche jakies ptaszniki...Duzo o nich czytalem i rozmawialem z ludzmi wiec mam pojecie co mozna a czego nie mozna z nimi robic..Chodzi tylko o to ze nie mam pojecia jaki sobie gatunek kupic i od kogo to zrobic zeby miec pewnosc ze pajaczek bedzie zdrowy...
Awikularia widze ze ty troche tych pieknych pajaczkow masz...Moze moglabys mi pomoc z wybraniem gatunku i wyposazeniem terra...
Chodzi tylko o to ze zastanaswialem sie nad tym czy dalo by sie trzymac kilka pajakow tego samego gatunku w terra o wymiarach 90 / 50 /50 i czy przypadkiem nie pozjadaly by sie za mocno.. Prosze pomozcie mi z tym bo boje sie zrobic jakas glupote i kupic pajaka ktorego nie dam rady hodowac..
Jezeli chodzi o kwestje utrzymania wilgotnosci i oswietlenia to takie sprawy mam opanowane bo przy wezach trzeba na to samo uwazac...
Ps. Awikularia zauwazylem ze udalo sie tobie rozmnozyc pare gatunkow moze masz jakies podrostki na sprzedaz.. W ogole nie wiem w jakim wieku najlepiej kupowac pajaki zeby sie stosunkowo szybko i tak jak trzeba przystosowaly do nowego otoczenia i warunkow.. My na mazurach mamy troche wieksza wilgotnosc powietrza niz w innych rejonach :D
A nie lepiej potrzymac jakiegos jednego pajaczka na poczatek, a nie porywac sie od razu na stadko Avicularii? To oczywiscie moje zdanie, zrobisz jak zechcesz. Tylko, moim skromnym zdaniem, moznaby zdobyc jakies doswiadczenie z pajakami. Mozna pocwiczyc, ze tak powiem, na jakiejs Brachypelmie, albo, skoro musi to byc juz nadrzewny, to z jedna Avicularia. Kupic kilka A. versicolor po 4/5 wylince (wieksza pewnosc ze nie padna) to doc duzy wydatek...
Jezeli chcesz zacząc, to najlepiej od naziemnego jakas Brachypelma lub Grammostola. Sprobuj najpierw standardowego chowu w małym terrarium, a pozniej sie zastanow czy jest sens pakowac kikla ptasznikow do wiekszego terraium ;) Zobaczysz, ze pewnie zmienisz nastawienie do tego pomyslu.
Jezeli jednak chcesz sprobowac wspolnej hodowli, to chyba najlepiej Avicularie, szkoda jednak zebys sie rozczarował jak sie nie uda na początku.
oki spoko to juz postanowilem.. Kupie sobie jakiegos Brachypelma..Pytanie tylko czy ktos z was ma do sprzedania jakiegos ladnego osobnika okolo 4/5 wylinki.. Bede wdzieczny za pomoc i od razu mozemy dobic targu...
Interesuje Cię B. emilia 6 wyl - samica ?
Interesy prosze zalatwiac na forum kupie/sprzedam ... lub na priv.
Aha, Hussein - musisz naprawde sie powaznie zastanowic, zanim wogole zdecydujesz sie na kupno pierwszego ptasznika.
Poniewaz nikt Cie jeszcze nie ostrzegl, czuje sie w obowiazku to zrobic:
Pamietaj, ze ptaszniki sa ZARAZLIWE!
Kupisz pierwszego i zaraz bedziesz kombinowal, jakiego kupic nastepnego.
Przy kazdym bedziesz sobie solennie obiecywal, ze to ostatni i w koncu zamienisz chalupe w ... ptasznikarium! :)
Ja sobie wlasnie dzisiaj sprawilem B. smithi! :)
U mnie poczatki z pajaczkami wygladaly raczej dosc dziwnie.
Zaczynalem od opiekowania sie zwierzetami znajomych i w tym calym arsenale znalazly sie Poecilotherie i Haplopelmy, ale pierwszym ptasznikiem, jakiego sobie sprawilem, byla slodka, malutka Brachypelma smithi. Miesiac pozniej przyszedl czas na P. regalis, ktora zreszta jutro dostanie nowe, piekne terrarium.
I pamietaj o tym, co Ci walter napisal... pajaki wciagaja.
NO wlasnie:) Dzieki Bogu ze jest zima to mnie przynajmniej nie kusi, ale... juz niedlugo wiosna, a plany spore:))
Pozdrawiam
NAzar
Oj tak tak - koledzy prawdę prawią - od półtora miesiąca mam Mojego Pana Wiktora, a już się zastanawiam, kto będzie po nim....
Póki co hamuje mnie jedynie myśl, że mieszkam w wynajętym mieszkaniu i nie chciałbym zbytnio współlokatorom narzucać za dużo zwierzaczków. Choć w sumie to nie narzekali nawet wtedy, gdy miałem po 20 szczurów. ;)
Pająka też przyjęli z otwartymi ramionami. ;)