Re: WYLINKA < LINKA < L - ostatnie starcie :]
subimago nigdy nie równa sie poczwarka !!!!!!!!!! nie mozna tak przyjąć w poczwarce niemal wszystkie układy ulegają lizie jest to odrembny proces i odrębna sprawa
nimfa 1 to nie nimfa tylko embrion rozwinienty na jaju potem on przechodzi linke i staje sie 1 sztadium rozwojowym który po kolejnej lince staje sie morfologicznie i anatomicznie młodym pająkiem
w jakiej encyklopedi widziałeś o nimfach ?? pwn ??
Baku napisał(a):
> subimago nigdy nie równa sie poczwarka !!!!!!!!!! nie mozna
> tak przyjąć w poczwarce niemal wszystkie układy ulegają lizie
> jest to odrembny proces i odrębna sprawa
* Można tak określić, bo w pojęciu "subimago" nie ma żadnego nawiązania do obecnego stadium rozwojowego. Ono określa, że organizm znajduje się w stadium poprzedzającym postać dojrzałą -> imago.
> nimfa 1 to nie nimfa tylko embrion rozwinienty na jaju potem
> on przechodzi linke i staje sie 1 sztadium rozwojowym który
> po kolejnej lince staje sie morfologicznie i anatomicznie
> młodym pająkiem
*Teraz już wszystko rozumiem. Nie miałem pojęcia, że nimfa I nie "opuszcza powłok jajowych.
> w jakiej encyklopedi widziałeś o nimfach ?? pwn ??
*Tak :D
ja zawsze pisze wyl. i tak mi zostanie:-)
ad1 . poczwarka to poczwarka a nimfa = subimago
ad2. czy opuszcza powłoki czy nie to nie wiem , wiem natomiast zw w rozwoju zarodkowym pajęczaków komurki wędrują na powierzchni jaja i na jego powierzchni s ie formują
ad2/ No więc nie wydaje mi się, aby pajączek (nimfa) mógł się wykrztałcić (wyodrębniony głowotłów z odnóżami) bez opuszczania powłok jajowych. Tak więc to co pisłem wcześniej to jednak prawda.
to ze ci sie wydaje (więc nie wydaje mi się) nie stanowi najmniejszej podstay by twierdzić ze masz racje ( to co pisłem wcześniej to jednak prawda. )
przejście z nimfy 1 do nimfy 2 = wylucie ...
Nie zmienia to faktu, że nimfa I jest stadium rozwojowym, a więc stadium L1