Re: Zwierzęta chronione w Polsce w dziale "sprzedam" - skandal
dr Robert napisał(a):
>
> Szanowni administratorzy, gdyby chodziło jedynie o usunięcie
> postu pisałbym na priva. Chodzi mi, jak zwykle, o wywołanie
> dyskusji. Tak jak napisałem, nie chodzi mi szczególnie o los
> tego jednego zwierzaka, ale o precedens polegający na
> oferowaniu do sprzedaży krajowych zwierząt z odłowu. To może
> zachęcić do wyłapywania krajowych gatunków. Na pierwszy rzut
> oka, a często i na drugi, trudno poznać pochodzenie
> zwierzaka. O konsekwencjach wypuszczania osobników
> pochodzących spoza Polski pisałem w temacie "Lacerta lepida i
> Lacerta viridis" w dziale "jaszczurki".
> http://terrarium.com.pl/forum/read.p...093&t=6093&v=f
Rozumiem o co chodzi i jestem za (poprostu ktoś z moder. przegapił ten post:)), a i ostatnio coraz więcej osób (gł. dzieciaków) zauwazyłem że interesuje się naszymi polskimi gadami i płazami:) io mysle ze dyskusja tutaj nic nie da trzeba by poważniej zadziałać..
wakacje, dzieci i owady....
A ja proponuje male dzieci w okresie wakacyjnym wiazac i umieszczac w jakichs magazynach, do czasu,az zaby sie schowaja....i ich nadgorliwe mamusie tez-sprobujcie takiej zwrocic uwage ze jej pociecha zneca sie nad biednym plazem! Tak samo nalezy postapic ze studentami bio.univ.gda- albo z prowadzacym zajecia terenowe?-no, rzucamy sie na wszystkie biedne kozki i biegacze, bo bez nich nie zaliczymy terenowek... wszyscy piszecie o handlu gadami i plazami, a zainteresowal sie ktos plazami na jezdni w porze godowej? Terrarysci do boju-edukacja dzieci sasiadow w waszych rekach!
Mam propozycje-staly dzial owady, plazy i gady chronione w polsce- bedzie szansa ze terrarysci dowiedza sie troche o krajowej faunie i nie bedzie wymowek "nie wiedzialalem"...wiem ze sa ksiazki, ale.... "slowo pisane do mnie nie przemawia, blizszy organizm to monitor...
Ps> w dziale owady:"oswietlenie dla biegacza" - jest to tam jeszcze?
Ps2 pozdr. bio.univ.gda.-wierze ze gabloty maja gleboka funkcje dydaktyczna i Matka Natura wybaczy....(z pokora)