Cośtam napisałem, jak poszukasz to znajdziesz.
Wersja do druku
Cośtam napisałem, jak poszukasz to znajdziesz.
-"Pyton królewski żyje na obszarach Afryki zachodniej. Spotkać go można również od Senegalu po Sierrę Leon i wybrzeże kości słoniowej" - A Senegal po Sierra Leone to jakoś inaczej niż w afryce zachodniej?
-Co to znaczy "Kolapyton"? Ja wiem, ale ktoś, kto czyta poraz pierwszy nie pomyśli że to "Pyton-Kula"
-"Temperatura może spać" co to znaczy?
-"Lecz by mięć większa pewność należy badanie sądowe nasady ogona węza"
Bełkot, a poza tym nie powinniśmy chyba iść w celu przeprowadzenia badania do sądu.
To tylko najbardziej rzucające się w oczy błędy w opisie regiusa. Jak kto chce, to mogę napicać 100 razy lepszy opis.
badziewie? stroba pawla ma 100 razy lepsze opisy... nie mówię, że coś nie gra, bo możesz mieć wiedzę, ale nie musisz koniecznie być dobry w opisywaniu jej. Ty wiesz, o co chodzi, ale tłumaczyć trzeba tak, żeby nie było wątpliwości, więc powinieneś wziąć kogoś kto się zajmuje pisaniem.
"Węża ogrzewamy żarówką dobraną do wielkości terrarium tak, aby temperatura w nim utrzymywała się na poziomie 24-280C pod promiennikiem może osiągać nawet 30%. " - temperatura w wężu?
"terrarium dla węża zbożowego powinno być dosyć obszerne typu półwilgotnego zwłaszcza gdy trzymamy kilka osobników." - Jak jest 1 to może być suche? Wilgotność uzależniona od obsady, dziwne.....
"później odchodzi od nich i nimi się już więcej nie interesuje. Dlatego trzeba zabrać jaja do sztucznej inkubacji." - A nie dla tego, że w terrarium nie ma stosownych warunków do inkubacji?
"By wąż czuł się dobrze w swoim terrarium należy co najmniej raz dziennie spryskać mu ścianki" - Gdzie wąż ma ścianki?
"Gdy jest zestresowany lub z innych przyczyn może przestać przyjmować pokarm i wtedy trzeba zastosować przymusowe karminie." - gdy jest zestresowany to trzeba usunąć przyczynę stresu a nie karmić na siłę.
"Często wskutek niewiedzy agamy brodate chorują na krzywice i MBD co prowadzi do śmierci jaszczurki." - Durne te agamy, za mało czytają widać stąd krzywica.......itd
"Strzał ogona roztrzaskuje doniczkę. Nie jest niczym przyjemnym dostać tak po nogach. " - fajnie :)
"Są przypadki kiedy podczas nieumiejętnego obywania się z legwanem człowiek zostaje tak dotkliwie podrapany że ląduje np. na szyciu." - czyżby chodziło o wizytę u szewca <lol>
"Jaszczurkę perłową różni od tej drobnej jaszczurki wiele rzeczy, między innymi wzrost." - chyba długość??
"Jaszczurka perłowa mają silnie rozwinięty instynkt terytorialny i pomiędzy członkami stada często dochodzi do kłótni." - brazylijska telenowela
"Na wolności węże te zjadają osobniki również swojego gatunku, a także jadowite. " - co jadowite? wąż mleczny?
"Agama brodata(Amphiobolurus barbatus)-suche rejony Australii," - zawsze myślałem że agama brodata to pogona vitticeps :/
dobra Kretschmer , napisz mi lepszy opis..,. czekam !!
Napisze czy nie, warto chyba przeczytać te wasze choć raz z odrobiną krytycyzmu. Tam są na prawdę kawałki zwalające z nóg - poprawienie nie zajmie chyba zbyt wiele czasu a odbierzecie przynajmniej część argumentów przeciwnikom.........w tym mnie.
Python Regius
Występowanie:
Pyton Królewski zamieszkuje stepy, lasy i pastwiska Afryki zachodniej. Obszar jego występowania rozciąga się od Senegalu przez Sierra Leon po Wybrzeże kości słoniowej.
Zachowanie:
Jest to jeden z łagodniejszych pytonów. Kiedy go przestraszymy bądź zdenerwujemy nie atakuje, ale zwija się w kulkę, czym zyskał sobie przydomek "Ball Python" (Pyton - kula). Niestety - ma też sporą wadę (Jeśli można to tak nazwać).
Mianowicie stosunkowo wiele tych węży sprawia kłopoty w żywieniu. Niektóre ogólnie nie chcą jeść - a innym pasują np. tylko myszoskoczki. Podobno zdażają się również węże, które jedzą tylko określony kolor pokarmu.
Warunki w terrarium:
Najlepiej jeśli nasz pyton będzie zamieszkiwał terrarium stepowe lub półwilgotne, w którym temperatura będzie utrzymywać się na w miarę stałym poziomie 25-33 stopni.
Jako podłoże polecam włókno kokosowe, torf, kostkę kokosową "chips" bądź mieszaninę tych składników. Choć sam nie widzę przeciwwskazań, nie polecam piasku, gdyż może wchodzić między łuski naszego pupila.
Wilgotność powinna utrzymywać się na poziomie 60-65% a nocą wzrastać do 70%.
Optymalna wielkość terrarium to 100/65/60 (Dł/Szer/Wys).
W terrarium muszą się znaleźć (Jak w przypadku każdego węża) kryjówki, a przyda się również konar (Regiusy lubią się wspinać - choć trzeba przyznać, że nie są w tym zbyt dobre i często będzie nas budził huk spadającego pupila. O ile nie jest to upadek z dużej wysokości, nie powinniśmy się martwić.)
Wymagany jest również basenik w terrarium, z którego wąż będzie korzystał przed wylinką, a także kiedy po prostu będzie mu się chciało pić.
Karmienie:
Młode karmimy 2-3 razy w tygodniu małymi myszami (później mogą być dorosłe).
Dorosłe węże jedzą głównie szczury. Możemy również podawać myszoskoczki (Ich główny pokarm w naturze).
Odradzam karmienie żywymi chomikami, gdyż gryzonie te bywają agresywne.
Niektpre regiusy dają się przyzwyczaić do martwego pokarmu.
Rozpoznawanie płci i rozmnażanie:
Samce mają dłuższe pazurki odbytowe oraz szerszą nasadę ogona. Nie jest to jednak pewna oznaka płci węża. Za sposób, dający pewność można uznać sondowanie.
Aby przygotować naszego węża do rozrodu zaleca się w miesiącach od listopada do marca obniżyć temperaturę do poziomu 22 stopni oraz skrócić czas oświetlenia terrarium do 6 godzin.
Należy również obniżyć wilgotność do poziomu40-50%.
W terrarium trudno rozmnożyć te węże.
Kopulacje mają zwykle miejsce na przełomie lutego i marca.
Samica składa zwykle od 6 do 8 jaj.
Jeśli się tego doczekamy należy je ostrożnie przenieść do inkubatora.
Inkubujemy je w temperaturze od 28 do 29 stopni oraz wilgotności 70-80%.
Wylęg następuje zwykle po 3 miesiącach.
I i jak? Jak kto chce to może wziąć na swoją stronkę.
wez chlopie lepiej zlustruj swoich wspolpracownikow....moze nie jestes fatalnym terrarysta ale napewno fatalnym szefem...wsrod twoich wspolpracownikow sa mitomani i karierowicze....jesli tego nie widzisz to zapraszam na priv ;]