Ja nakręciłem film na którym jest proces spalania saletry z cukrem pudrem(naprawde ładnie to wyglada, daje bardzo duzo dymu).
Jesli Kaktus się zgodzi to umieszcze filmik na jego serwerze.
Wersja do druku
Ja nakręciłem film na którym jest proces spalania saletry z cukrem pudrem(naprawde ładnie to wyglada, daje bardzo duzo dymu).
Jesli Kaktus się zgodzi to umieszcze filmik na jego serwerze.
to weź tą saletre (60%) zmieszaj z cukrem( 30% ) i węglem drzewnym (10%) dolej wody aby była papka i pogotuj do skarmelizowania ( zułtawy kolor ) o garnek sie nie buj bo w gorącej wodzie sie rozpłyna resztki
a po co woda??? wystarczy że się rozpuści cukier i wymiesza z saletrą potasową, ja tak zawsze robiłem...
po rozpuszczeniu następuje lepsze wymieszanie cząstek. poćwicz a zobaczysz, ze takie mieszanki potrawią mile zaskoczyć
mam takie pytanko, włąśnie odkryłem zę w aptece jest takie cos jak nadmanganian potasu i siarczan magnezu.
Jakie własnicwosci maja te pierwiastki i do czego mozna je zastosować??
nadmanganian potasu to to takie do barwienia wody na fioletowo :)
powinna wam to pani w szkole pokazywać:)siarczan potasu nie wiem:P
znalazłem fotkę z czasów kiedy zaczynałem.
jak widac proch czarny, lekko niedomielony i niedopieszczony
o kurde ja waqm do pięt nie dorastam ale pamiętam jeszcze z 4lata temu bawiłem sie saletrą z cukrem a jeszcze fajna zabawa jest z karbitem(chyba tak to sie nazywało) ale jak tym sie bawic to nie powiem kto wie ten wie jak to fajna zabawa :-)))))