-
Re: Forum
Archie ale wlasnie o to chodzi.forum polega na tym ze ktos zadaje pytanie a ktos odpowowiada .i najfajniejsze jest to w forum ze jesli cos wiesz to mozesz to przekazac innym , ja jak sie na czyms nie znam to klade morde w kubel i sie nie odzywam ale jesli cos wiem to czemu nie a z tego co widze to jest najwieksza radocha dla kazdego ze mozna w czyms pomoc.
-
tak MasterMike. wiem ze czasem szlag chce trafic czytajac te posty :/ ale trzeba ich tez zrozumiec. ja wypisywalem do jednego sprzedawcy takie farmazony :(.. mam jeszce te maile :/
az sie glupio robi.. w tym tez tekst.. dlaczego pajak nie je.. ale to bylo co innego bo dostalem nimfe a z tego co wiem nie karmi sie nimf :/ no ale co zrobic..
ktos jakos musi sie nauczyc czegos..
-
uwazam ze twoje pytanie i tak bylo na miejscu.poprostu chciales wiedziec dlaczego pajak nie je a sadze ze zadales to pytanie tylko i wylacznie dla dobra twojego pupila wiec w czym problem.no i dowiedziales sie przy okazji jak wyglada nimfa :)
-
tak. o to wlasnie chodzilo. wogole mialem arachnofobie wiec wiesz, sam fakt ze pajak u mnie byl przyprawialo mnie o strach :) naszcescie to minelo. teraz jest swietnie!
Jednakze tych z piwnic nie trawie :/
tak czy siak zalezalo mi na pajaku. A wogole to nie znalem tego forum ale gdybym znal to pewnie by sie pojawil moj post :/ pod wszystkim znanym tematem..
ale pierwszy pajak nie byl kedziorem :P to byl nhandu color.
niestety padl dnia nastepnego i sprzedawca mi nie zwrocil pajaka..
no ale trudno. jako melancholik jestem pamietliwy.. ;/ niestety..
-
:) ja tez mialem rózne dziwne przypadki no ale kazdy sie uczy na swoich bledach.jak sobie pomysle nad 1 kedziorem ktorego kupilem to byly dopiero jaja.jadl nie jadl mial wylinke nie mial kurcze piekne czasy :)))))))
-
widze ze tu jakis bunt sie wzniecil hehe :) wedlug mnie zabierajadz sie za chodowle pajakow (i kazdego innego zwierzaka )nalezy o nim poczytac a w obecnej chwili 3/4 osob chwyta sie za chodowle tych zwierzat nie majac zielonego pojecia o tym co choduje jak to sie choduje itp tak ze ja naklaniam wszyskich do poczytania a potem zadawania pytan typu:"moj brat mowi ze cabrigei zje mysz ja jestem przekonany ze nie bo myszy po drezwach nie chodza co wy o tym sadzicie??" po przeczytaniu tego pytania zwatpilem w wszystko a odpowiedzi tez byly smieszne brakowalo tylko takiej ze żucaja ie na latajace wiewiurki APELUJE CZYTAJCIE ZANIM ZACZNIECIE CHODOWAC (i to z kilku stron czy ksiazek) zreszta sami zobaczycie jak to denerwuje kiedy po roku bedziecie juz cos wiedziali o tym i co dzien jak zajrzycie na te forum ta beda pytania "moj kedziorek nie je moj kedziorek....****" pozdrawiam :)
-
Jesli chodzi ci o PLU i jego pytanie bo prawdopodobnie jego post wskrzesil u ciebie burze uczuc to jest kwestia taka ze sam widzisz ,gosc ma jakies tam doswiadczenie ,udalo mu sie rozmnozyc A.geniculata a mimo wszystko ma jakies swoje problemy problemiki i chce sobie o tym pogadac a tym bardziej jego brat :) ,boli cie to ze zadal to pytanie ?przeciez nie musisz odpowiadac bo sa ludzie ktorzy to juz zrobili.
-
neizaprzecze znow. tez mnie to smieszy :P ale niepodpisuje sie pod takimi postami. No dobra jesli ktos wpisze ze KUPI w dziale sprzedam no to nie ma jak sie niewpisac :] bo wystarczy spojrzec na forum zeby zauwazyc ze sa oddzielne SPRZEDAM, KUPIE.ale to juz kwestia lenistwa wzrokowego :P
-
Jak powiedzial wczesniej TOXYN - taka dyskusja nic nie da, bo i tak bedzie jak bedzie.
Bynajmniej sposob moderowania forum przeze mnie sie nie zmieni (a uwazam, ze usuwam i tak wyjatkowo zbyt malo idiotycznych postow.
Nie traktuje tego watku, jak to niektorzy okreslili "jako bunt", ale apel do uzytkownikow o lagodniejsze traktowanie poczatkujacych.
Bo pewna przesada jest, gdy osoba, ktora pierwszy raz wpada na forum i zadaje pytanie, dostaje odpowiedz: "sprawdz faq debilu niemyty". Mimo, ze tego specjalnie nie pochwalam, to jednak w przypadku, gdy ktos nagminnie i wielokrotnie wykazuje potencjalne objawy dysmozgowia, taki komentarz jest jak najbardziej uzasadniony.
Co sie tyczy FAQ, to FAQ nie zawiera wszystkiego, ale tez i zawiera absolutnie podstawowe wiadomosci, jakie kazdy user powinien znac, zanim napisze tu posta (przynajmniej ogolnie).
Nie zamierzam zmieniac sposobu moderowania forum (i mam nadzieje, ze morda i ziu tez nie ;) tylko dlatego, ze grupa nieumiejacych czytac osobnikow czuje sie niedokochana.
Co do kwestii "wrogosci starszych do mlodszych", to nic na to nie poradze. Nie jestem jakims tam Winkelriedem i mentalnosci ludzi nie zmienie :)... Chce tylko powiedziec, ze nie ma sensu pisac 90 wiadomosci o tresci: "przeczytaj faq tumanie", bo wystarczy raz to powiedziec :>
Jeszcze raz skladam "allahy" w strone Roberta, ktory elegancko opisal sposoby rozpoznawania plci. Jeszcze raz powtorze, ze wszystkie pojawiajace sie kolejne pytania dot. rozpoznawania plci beda zamykane lub kasowane.
Do poczatkujacych: ci, ktorzy Wam doradzaja, maja to doswiadczenie tylko dlatego, ze sami wielokrotnie rozpoznawali plec swoich pajakow lub widzieli w ..... zdjec o tej tematyce, ktorymi to forum jest wrecz zasypane. Mozna sie tego nauczyc....
...pozdrawiam.
-
Atrax Robustus, jeśli chodzi o moderatorów to osobiście uważam, że dobrze robią zamykając wątki. Większość użytkowników uważa, że jak ktoś jest moderatorem to zaraz nadużywa swojej władzy i jest do was źle nastawiona. Sam wiem jak to jest, bo dopóki byłem na forum zwykłym użytkownikiem byłem "lubiany”, bo zawsze udzielałem odpowiedzi, ale kiedy zostałem modem i zacząłem usuwać i banować teraz większość za mną nie przepada:], ale taki jest nasz los:).
Oczywistym jest, że zmiany na forum w postaci podwieszonych tematów i wyszukiwarki by się przydały, ale to zazwyczaj zależy od intencji Admina, czyli.... .
Co do złego nastawienia do dzieciaków(sam w sumie jeszcze jestem) to się nie dziwię. Ptaszniki nie są zwierzętami bezpiecznymi, więc nie nadają się dla 14-15 latków. Nie mówiąc, że w tym wieku odpowiedzialność dzieci jest znikoma a do hodowli pająków trzeba być jednak odpowiedzialnym zresztą nie tylko pająków.
Dobra rozpisałbym się więcej, ale trzeba na meczyk brykać.:-)