Re: www.leopardgecko.strona.pl
Hah i tu tez cos napisze:) ROzumiem ze wszystko co amerykanie robia mamy powtarzac:) Ja mam taka fajna piske w lazience moze tez sobie zaloze hodowle gekonow:)Ja mojego trzymam w terra 80x40x40...2 miesieczny zwierz:) dobrze ze znajomy jest psychologiem moze dlatego moj gekon nie chodzi "spiety"a za planktonem lakowym biega jak"glupi"... A skoro mowimy o agamach Pana Roberta to domyslam sie ze bylo by im "lepiej" w jakiejs fajnej misce z bardzo pomyslowo zrobiona miseczka z zakretki od sloika(mmm jakie to pomyslowe) ale ciesze sie ze znajda sie ludzie ktorzy mysla nie tak jak Ty i robia bardzo bogato urzadzone terraria...
No racja przejezyczenie :) Nie mowie ze calkowicie nie chce aby tacy ludzie jak Hybino sprzedaal zwierzaki ale zeby nie robil z siebie takiego "dobrego wujka" ktory "specjalnie dla nas polakow" daje nizsze ceny niz w europieb ot ojego sprawa ze ile sprzedaje i zycze mu zeby je sprzedal za 800zl jak znajdzie sie chetny ktory bedzie kupowac:)ale jak dla mnie to troszke upokarzajace takie podkreslanie tego ze dla "nas" obnizyl cene o 50%:]
Pozdrawiam
może hybino jest kuszące ale z super hypo carrot tail to drogo :D w przyszłym roku będzie można dostać conajmniej o 100zł taniej w innym źródel (chybaże hybino zmieni to tego czasu też ceny :] )
Witam
A ja twierdze ze ceny sa 50/50
Mogloby byc taniej, ale najgorzej nie jest :)
Ps. hybino caly czas czekam na dane i numer konta SMS-em.
Pozdrawiam
Jest gekonem - eublepharinae to podrodzina gekkonidae...
Zdania są podzielone. Rzeczywiście gdy biorę jakikolwiek podręcznik herpetologii czy większą monografie o jaszczurkach, typu "Herpetology" Zug'a lub "Herpetology" Pough'a i in. to jest tam rodzina Gekkonidae i podrodzina Eublepharinae. Ale sa tacy nieliczni, którzy upierają się, że nalezy nadać "eublefarom" rangę rodziny (trochę więcej w komentarzach o filogenezie przy gekonach na www.reptiliaweb.org ).
Ale wówczas i tak mieszczą się w wyższej jednostce Gekkota, wiec i tak pozostają gekonami :).
W końcu nie kwestionuję Pana zasług w
> "przemyśle hodowlanym".
Dobrze powiedziane- przemyśle hodowlanym.... bo niemożna tego inaczej nazwać.
Jeśli dobrze widziałem to te eublofary są trzymane w tragicznych warunkach (no ale czego można się spodziewać po hodowli że się tak wyraże nawiązując do hodowli zwierząt gospodarczych ''mięsnej''. Temat jest trudny bo po jednej stronie stoją prawdziwi hobbyści jednak niemający amerykańskego doświadczenia a po drugiej ktoś kto owszem ma wiele odmian ale kompletnie niezaspokaja potrzeb zwierzaków lecz podpiera się amerykańskimi doświadczeniami które tu niemają nic wspólnego gdyż w ameryce wygląda to trochę inaczej. Osobiście uważam że miarka samopoczucia zwierząt w skali ''chęć do rozmnażania'' jest poprostu błędna. Smiem twierdzić że podaje się im jakieś hormony(tak jak rybkom akwariowym) Och, i jeszcze te mączniki- gekony żyją tylko dlatego że są ''sztucznie utrzymywane'' przy życiu tylko dzięki witaminom. Czytał Pan skład larwy mączniaka młynarka jak nie to poroszę bardzo: 31% to tłuszcz a 56% to białko- niemożna tego porównywać do świerszcza. A poza tym, kwestia warunków w tych skrzynkach hodowlanych-
''Pierwszym jest WIELKOŚĆ TERRARIUM. Zostało dowiedzione że dla pary lub haremu 1, 2-3 gekonów lamparcich najlepsze są terraria o wymiarach dna 40 / 50 x 50 / 60. Wwiększych zwierzęta stresują się, mają słabsze przyrosty i gorzej się rozmnażają.'' I tu jest poparcie dla tezy że to niejest hodowla hobbystyczna tylko nastawiona na ''przyrosty, rozmnażanie, łatwość hodowli'' czyli na pieniądze.
Ruszyło mnie to zdjęcie http://www.leopardgecko.strona.pl/ga...o/106_0601.gif
w którym na pierwszym planie jest para kopulujących gekonów- czyli ''jak one tam mają dobrze bo się rozmnażają'' a dopiero gdzieś tam na uboczu gazety i miseczka z mączniakami. Kryjówki nawet niema no bo poco... i tu widać kolejną sprzeczność:
''Drugim tematem bardzo często poruszanym jest naświetlanie gekonów lamparcich PROMIENIAMI UV. Z oczywistych względów naświetlanie promieniami imitującymi słońce zwierząt aktywnych nocą i przebywających w ciągu dnia głęboko pod ziemią jest nieporozumieniem.''
Hmm, żyjącymi głęboko pod ziemią a to ciekawe no ale przeciaż mogą się zakopać...w gazecie. Heh, to są żeczy z pierwszej przeczytanej strony. Zgadzam się z RobertemM że strona jest szkodliwa.
Gekona lamparci(eublofar), jest trzymany DOPIERO pzrez tych 30pokoleń. A np. pies? On jest trzymany od tysięcy lat. Nieporównywalnie łatwiej jest go oswoić a jadnak niedokońca... Wiem że Pan się i tak nieprzejmie tymi naszymi ''polskimi bzdetami'' bo uwierzył Pan w amerykański hodowle mało o nich wiedząć....
oh..jo
bulwersujecie sie a nie macie o co.
To źle ze gekony świetnie sie rozmnazają?? to źle że dłuzej żyja?? to źle ze maja grube ogony i na fotach widać ze sa w świetnej kondycji?? o co wam chodzi??
gekony to nie świnie i nie musza jeśc wszystkiego. Dieta maczniakowa jest dla nich optymalna, po co maja jesc inne rzeczy jezeli w tej karmowce + wit. maja wszystkie potrzebne skladniki ktore w pełni zaspokajaja ich potrzeby?? BTW:.... zachowujecie sie jak wegetarianie <lol>
kolejna rzecz terrarium.
Zgadzam sie ze w naturze zyja na dużej przestrzeni, maja swe terytorium ktore ma zaspokajac ich potrzeby. Jestem tylko ciekaw czy jezeli w srodowisku naturalnym polozyc by miske z maczniakami, przed ich kryjowka, jak czesto gekony wychodzily poza obszar tych 60x50cm swojego terytorium :D
jestem przekonany ze gekony w hodowli u hybino nie maja zle;] i ze gekon nie musi miec niewiadomo jakiego terrarium zeby czuc sie dobrze.
No chyba ze były przeprowadzone jakies badania na kondycje i psychike gekow w roznych warunkach ... super terrariuow i terrariuow hodowlanych... jezeli jestem w błedzie to poprosze o linki ;]
Pozdro
Azzurreeuss napisał(a):
> oh..jo
>
> bulwersujecie sie a nie macie o co.
>
> To źle ze gekony świetnie sie rozmnazają?? to źle że dłuzej
> żyja?? to źle ze maja grube ogony i na fotach widać ze sa w
> świetnej kondycji?? o co wam chodzi??
Proponuję przeczytac jeszcze raz to co napisałem i odnieść się do konkretnych argumentów. Czy komfort zaspokojenia potrzeb życiowych polega na grubym ogonie i rozmnażaniu ? Według mnie nie na tym, ale na zaspokojeniu także potrzeb związanych z psychiką, choćby potrzebą posiadania bezpiecznej kryjówki, potrzebą kopania, biegania, potrzebą wyszukiwania pokarmu itp. Czy w takiej skrzyneczce są te potrzeby zaspokajane ? Nie są.
> gekony to nie świnie i nie musza jeśc wszystkiego. Dieta
> maczniakowa jest dla nich optymalna, po co maja jesc inne
> rzeczy jezeli w tej karmowce + wit. maja wszystkie potrzebne
> skladniki ktore w pełni zaspokajaja ich potrzeby?? BTW:....
Wszystkiego nie muszą jeść, ale przynajmniej tyle gatunków bezkręgowców, ile jesteśmy im w stanie względnie łatwo zapewnić w warunkach hodowli. Po to aby mogły zapolować, wyszukiwać, rozkopywać, słowem, aby ich czas nie upływał na podejściu do miski wypełnionej larwami mącznika i całonocnych ślizaganiu się po szybie.
> zachowujecie sie jak wegetarianie <lol>
Rozumiem, że to obelga. Gratuluje poziomu.
> kolejna rzecz terrarium.
> Zgadzam sie ze w naturze zyja na dużej przestrzeni, maja swe
> terytorium ktore ma zaspokajac ich potrzeby. Jestem tylko
> ciekaw czy jezeli w srodowisku naturalnym polozyc by miske z
> maczniakami, przed ich kryjowka, jak czesto gekony wychodzily
> poza obszar tych 60x50cm swojego terytorium :D
Bardzo często, choćby po to aby bronic przed innymi zasobny w pokarm areał, szukać możliwości zdobycia innego pokarmu (nie wiem czy mączniki sa tym preferowanym przez te gekony w naturze) czy poszukiwania partnera/ -ki.
> jestem przekonany ze gekony w hodowli u hybino nie maja zle;] i
> ze gekon nie musi miec niewiadomo jakiego terrarium zeby czuc
> sie dobrze.
Rozumie, że tak powiedział Ci GŁOS i dowodzisz to na podstawie objawienia.
> No chyba ze były przeprowadzone jakies badania na kondycje i
> psychike gekow w roznych warunkach ... super terrariuow i
> terrariuow hodowlanych... jezeli jestem w błedzie to poprosze o
> linki ;]
Prace naukowe czyta się nie w linkach, ale w czasopismach naukowych :). Poza tym wystarczy, że takie badania prowadzono na wielu innych gatunkach kręgowców, także gadów. I mówienie o potrzebie tzw. dobrostanu w przypadku trzymania zwierzat jest w zasadzie dość banalne i powszechnie znane. W Polsce, a przynajmniej na tym forum tzw.enrichment to nadal odkrycie ? Nie wierzę w to zważywszy na wiele rozsądnych głosów i w sumie dość powszechną chęć zapewnienia swoim zwierzętom dobrych warunków. Do tego nie trzeba teoretycznych podstaw, wystarczy wiedza o biologii gatunku.
Cytat:
Proponuję przeczytac jeszcze raz to co napisałem i odnieść się do konkretnych argumentów. Czy komfort zaspokojenia potrzeb życiowych polega na grubym ogonie i rozmnażaniu ? Według mnie nie na tym, ale na zaspokojeniu także potrzeb związanych z psychiką, choćby potrzebą posiadania bezpiecznej kryjówki, potrzebą kopania, biegania, potrzebą wyszukiwania pokarmu itp. Czy w takiej skrzyneczce są te potrzeby zaspokajane ? Nie są.
Widzialem w tych skrzynkach kryjowke z ziemia... a wiec maja mozliwosc schowac sie i pokopac.
Ale jak poznac po gekonach z hodowli hoobystycznej i z hodowli powiedzmy komercyjnej; ktorych potrzeby psychiczne zostaly zaspokojone?? jak to zmierzyc ktory jest szczęśliwszy i w lepszej kondycji psychicznej?? bo ja zabardzo nie widze miedzy takimi gekami roznicy ;]