Re: www.leopardgecko.strona.pl
GREJFRUT napisał(a):
> mantid w tym roku 9 geków niestety słabiutki sezon! Co do
> wypowiedzi RobertM powiem tyle widać brak Twojego doświadczenia
> i nie tylko w hodowli ale i w życiu!
Nigdy nie poważyłbym się na ocenę czy ktoś jest mniej czy bardziej doświadczony w życiu. Zwłaszcza, że nie przypominam sobie, abyśmy się osobiście znali i utrzymywali jakiś prywatne kontakty. Twoje doświadczenie za to "powala na kolana". Jak Ciebie nie było na świecie, ja rozmnażałem gatunki których nikt do tej pory w PL nie rozmnożył. Proponuję więc najpierw coś wiedzieć, a potem coś pisać. :).
> Troche szacunku dla ludzi
Ależ ja szanuję ludzi, już to wyjaśniałem. Ja nie atakuję osób, nie obrażam, polemizuję z poglądami. Ktoś może być świetny z pielęgnowaniu kwiatków czy pieczeniu ciasta, ale może kompletnie nie znać się na etologii gadów i zapewnieniu im właściwych warunków. Nie jest przez to mniej wartościwym człowiekiem.
> bo od nich zalerzy Twoja przyszłosć!
Nie zrozumiałem. Dlaczego moja przyszłość ? Od jakich ludzi ? :).
oczywiscie zapewne zostane posadzony przez p. R o brak konsekwenji ( i zapewne tak jest) ale niestety musze sie wlaczyc do tej "dyskusji"
od tygodnia czytam to i musze powiedziec ze zastanawiam sie czy niektorzy z Was cos biora...
dla tych ktorzy patrza ale nie widza pragne jeszcze raz wyjasnic niektore kwestie
1.moje zwierzeta hoduje w terrariach pokazanych na zdj. o wymiarach 60 X 40 X 30 w ilosci 1,2-3.
ogrzewane sa w ciagu dnia za pomoca zsynchronizowanego z termoregulatorem kabla grzewczego oraz zarowki 25 W. w nocy żarowki sie wylaczaja a pozostaje tylko miejscowe ogrzewanie podlogowe z ktorego zwierzaki korzystaja tak jak na wolnosci leżac w nocy na rozgrzanych kamieniach. wewnatrz na podlożu z popiru (gazety, reczniki papierowe) znajduje sie zajmujace 1/3 powierzchni terrarium pudelko z otworem wejsciowym wypelnione 10 cm warstwa kokosu z piaskiem. z jednej strony jest on stale wilgotny z drugiej zas suchy. zwierzaki moga do woli w nim kopac oraz skladac jajka i regulowac wilgotnosc w czasie wylinki.oczywiscie sluży taz jako kryjowka w dzien. oprocz tego za każdym pudelkiem znajduje sie doniczna rowniez slużaca za kryjowke dla ewentualnych osobnikow slabszych ( u mnie nie wystepuja bo segreguje grupy w/g wielkosci). oprocz tego w terr znajduje sie miska z maczniakami kryjacymi sie w resztkach marchewki, ziemniakow i zakopanych w otrebach pszennych z ktorych gekony musza je upolowac. do tego miska z woda zawsze swieza i wapno+vit. raz w tygodniu rozrzucam na noc oseski mysie ktorych moga zjesc dowolna ilosc.
jasli warunki te sa niehumanitarne, nieludzkie, barbarzynskie i szkodliwe to na prawde powinniscie zmienic psychoterapeute.
zaznaczam ze hoduje tak gekony nie dlatego ze jest mi wygodnie tylko dlatego ze jest to dla nich najlepsze. mialem wiele lat temu terraria naturalne i z premedytacja z nich zrezygnowalem dla dobra zwierzat.obserwuje moje zwierzeta codziennie i widzr ze sie nie nudza i sa szczesliwe. od wielu lat utrzymuje grupe hodowlana na poziomie 20-30 doroslych samic co zajmuje mi 10-12 terrariow- olbrzymia ferma!!!!!!
zyski jakie osiagam ze sprzedazy ich przeznaczam na karme oraz nowe osobniki- np. weze- olbrzymie wzbogacenie!!!!!!!!!
2. do p. Roberta.
odsadzanie kogos od "czci i wiary" dlatego ze preferuje inny model terrarystyki( podkreslam ze uwazam sie za terraryste w pelnym tego slowa znaczeniu) moze swiadczyc tylko o Panskim poziomie. zapewne bardzo zdziwi sie Pan mojemu wzburzeniu i powie ze to nie intencjonalne.....
powiem tak- dla kogos kto od najmlodszych lat traktuje terrarystyke niemalze jak religie i kocha zwierzeta dbajac zawsze o ich dobro oskarzenie o niehumanitaryzm, barbarzynskie i przedmiotowe traktowanie jest najwieksza obelga a ferowanie takich wyrokow publicznie nie znajac czlowieka i nie widzac jago kolekcji na zywo to po prostu chamstwo.
konrad
Ja pozwoliłem sobie skrytykować to, że jesteś człowiekiem niedoświadczonym, bo na takie coś wskazują Twoje wypowiedzi! To, że rozmnażałeś jakieś tam gatunki gratuluje!Co nie oznacza, że jesteś doświadczony w tematyce gekonów lamparcich! Wiesz w wypadku forum ocenia się osobę po jej wypowiedzi Twoje są typowymi wypowiedziami zazdrośnika i człowieka "upierdliwego"! Skomentowałeś już stronę nie podoba się Tobie i ok Twoja sprawa! To, że zacząłeś przygodę z terrarystyką w latach 80 nie upoważnia Ciebie do bycia nie na czasie ja tak Ciebie odbieram, że po prostu zostałeś 2 lub 3 pokolenia z tyłu! Więcej w tym temacie nie będę polemizował, bo widzę, że nasz dyskusja do niczego nie prowadzi! Mam nadzieje, że niczym Ciebie nie uraziłem, jeśli tak przepraszam i życzę powodzenia w hodowli!
Pozdrawiam Grejfrut!
Do Pana hybino:
może zamiast podawać na swojej stronie internetowej zdania brzmiące jak "prawdy objawione i niedyskutowalne" i "stroić miny" gdy przeczytało się krytyczne uwagi na temat warunków utrzymania zwierzat na podstawie zdjęć tam zamieszczonych należało te wyjaśnienia napisać od razu, zamiast unosić się dumą, bo może to zostać odczytane jako arogancja. Pewnie, że takie uwagi nie brzmią może przyjemnie, ale lepsze takie niż pochlebstwa z których nic pożytecznego nie wynika. Ja w każdym razie prosząc o komentarze byłbym na krytykę nastawiony i przede wszystkim wziął sobie przynajmniej część uwag do serca. Ale z tekstu na stronie wynika raczej, że jest Pan nieomylny w kwestii warunków hodowli gekonów lamparcich.
Jak już pisałem nie mam nic do Pana, ale proszę nie odmawiać mi i innym prawa do krytyki, zwłaszcza, że sam Pan o komentarze prosił. Autorzy wielu różnych stron proszą o komentarze, czasem na te strony zaglądam i nie piszę żadnych komentarzy. Dlaczego ? Bo są po prostu tak słabe, że szkoda słów. W tym przypadku uznałem, że strona i przedstawione zwierzęta są na tyle ciekawe, że warto zabrać głos. A jak już zabiorę głos to staram się być konsekwentny :).
Co do sedna sprawy, to te wyjaśnienia pozwalają na nieco bardziej optymistyczne spojrzenie, choć zapewne coś można byłoby poprawić. W tym przypadku słowo "ferma" przeze mnie nie oznaczała hodowli dużej liczby zwierzat, ale "technologii" ich trzymania oraz użytego na stronie języka. Co do "przedmiotowego" pisania o zwierzętach na podanej stronie to nie zmieniam zdania. W tym sensie pozostaje ona dla mnie w pewnym sensie "odhumanizowana", bez wspominania o potrzebach zwierząt, a w stosunku do czytających nieco arogancka. Ale każdy może mieć stronę taką jaką uważa, a inni mają prawo ją oceniać :).
P.S. proszę się nie martwić o mój poziom. Przypominam, że na Pana prośbę dyskutujemy o Pana stronie. Ja nie rzuciłem hasła "podyskutujcie o moim poziomie", może kiedyś i w innym wątku. Jeżeli nie panuje Pan nad emocjami to może warto nie poddawać swojej strony pod publiczny osąd. Można przecież zareklamować stronę i dopisać prośbę, aby jej nie komentować.
Do Pana Grejfrut:
Gdybym chciał mieć gekony lamparcie to zapewniam, że miałbym je. Zazdrość jest w tym przypadku zarzutem chybionym. A że jestem upierdliwy ? Czy to źle, że angażuję się w polemikę ? Niestety tam gdzie chodzi o dobro zwierzat nie mogę się powstrzymać przed dyskusją :).
Dziękuję za ocenę mojego stanu świadomości terrarystycznej (2-3 pokolenia wstecz to i tak nieźle, mogłem trafić np. do XVII wieku), z całego serca zazdroszczę Ci, że jesteś na absolutnym topie :). Czekam aż zaczną się ujawiać kolejni nastolatkowie o "topowej" wiedzy :))).
panuje nad emocjami jak kazdy człowiek do czasu.
prosze jeszcze raz na spokojnie przypomnieć sobie jakimi epitetami obrzucil Pan moja str. i nie mowic że nie byly skierowane do mnie osobowo- komuś o Pańskiej inteligencji nie trzeba chyba tłumaczyć korelacji miedzy opiniami kogos zamieszczonymi na jego str a opiniami na jej temat osob trzecich ( a tym samym jego samego- to chyba oczywiste ze nie można powiedzieć "traktujesz zwierzeta barbarzynsko ale nie uważam cie za barbarzynce"- to przeczy logice).
konrad
aha, co do warunkow w jakich utrzymuje zwierzeta to juz, z malymi poprawkami sa do przyjecia?!!! prosze mi zatem powiedziec czego nie widac na tych zdjeciach a co ja nowego napisalem w komentarzu ze wcześniej byly to warunki niehumanitarne, szkodliwe, barbarzynskie a teraz z malymi poprawkami sa ok? moze to nie ja nie panuje nad emocjami i jestem pochopny w ocenach? moze zamiast obrzucac blotem moja hodowle w pierwszym poscie należalo sie przyjrzec? przecież chyba jasno zaznaczylem ze nie bede opisywal calego procesu hodowli i rozmnazania gekona lamparciego - od tego mamy literature- a tylko odniose sie do wybranych zagadnien.
konrad
Tu się różnimy."Stosujesz barbarzyńskie metody hodowli" a "jesteś barbarzyńcą" to dla mnie dwie różne rzeczy (po udzielonych wyjaśnieniach to czysto teoretyczny przykład) i nie przeczy logice, bowiem to drugie określenie jest znacznie szersze i dotyka bezpośrednio osoby (jest epitetem) i służy do obrażenia, poniżenia tej osoby, a pierwsze oznacza tylko to co zostało powiedziane (nie należy sobie tu niczego dopowiadać, ani szukać drugiego dna), tzn. po prostu, że w tym konkretnym przypadku stosuje barbarzyńskie metody. Zresztą można stosować barbarzyńskie metody np. z braku wiedzy, a nie z powodu chęci znęcania się nad zwierzętami.
Być może moja łatwość krytykowania wynika z doświadczeń zawodowych. U mnie gdy się koledze z pracy daje z prośbą o ocenę artykuł przed wysłaniem do redakcji to jeśli dostanie się go z powrotem bez uwag krytycznych (czasem dosłownie "rozjechania na miazgę"), to bywa to odczytywane jako lekceważenie, a nawet powód do obrazy. Czyli dokładnie odwrotnie niż tutaj :). Nikt nie traktuje tego jako osobistego ataku, ale "intelektualną przygodę". To taki mały off topic, aby spróbować rozjaśnić moją krytykę i niewspółmierną, moim zdaniem, do sprawy reakcję p. hybino.
Przyglądałem się i przyznaję, że jestem nieco zdziwiony pewnym rozdźwiękiem pomiędzy tym co widać na zdjęciach, a Pana opisem. Na zdjęciach wygląda to wszystko na mniejsze, skromniejsze i prościej urządzone niż w opisie. Zresztą, jak iwdać, to nie było tylko moje wrażenie. Zresztą nadal uważam, że nie są to warunki idealne. Jeśli ktoś prosi o komentarze, a gdy dostaje krytyczne uwagi obraża się i nie odpowiada na te komentarze to sam jest sobie winien. Ja na krytykę pod swoim adresem reaguję od razu :).
}}To, że zacząłeś przygodę z terrarystyką w latach 80 nie upoważnia Ciebie do bycia nie na czasie ja tak Ciebie odbieram, że po prostu zostałeś 2 lub 3 pokolenia z tyłu!
Ja się mogę tylko za głowe złapać!!! Jeżeli chęć stworzenia zwierzętom warunków jak najbardziej zbliżonych do naturalnych jest cofaniem się w czasie poglądów terrarystyki to ja się chyba do "Zielonych" przyłączę. Co to jest za problem wsypać troche podłoża i dać choć niewielką roślinkę aby zapewnić minimum habitatu????!!!!!! Ludzie przecież w warunkach optymalnych (które omawiana tu hodowla nie spełnia) zwierze będzie się idealnie rozwijać!!!
To poprostu wielki wstyd!!! Kondycja psychiczna bez znaczenia??? Czy zwierzęta które się rodzą w takich pojemnikach mają w tak rozwinięty instynkt jak ich pobratymcy z "rozsądnej" hodowli?
To wszystko wydaje się śmieszne!!!
Propagowanie zwyczajów z zachodu, tylko dlatego, że są z zachodu jest śmieszne. Jeżeli mamy dążyć do czegoś takiego, jak hodowla gatunków przy minimum kosztów i minimum zaspokajania ich potrzeb w imię rozwoju terrarystyki to ja przepraszam, ale z taką terrarystyką nie chce mięć do czynienia!!