Ostatnio wycztyałam, że dąb jest toksyczny dla legwana. Chciałam zapytać czy ktoś wie coś na ten temat. Upatrzyłam sobie fajny dąbek i nie wiem czy mogę wstawić do terra.
Wersja do druku
Ostatnio wycztyałam, że dąb jest toksyczny dla legwana. Chciałam zapytać czy ktoś wie coś na ten temat. Upatrzyłam sobie fajny dąbek i nie wiem czy mogę wstawić do terra.
Bzdura. Gdzie to przeczytałeś ?. Nasz rodzimy dąb, toksyczny?, jego liście albo drewno, toksyczne?. Niewierze.
To < podobno> jakieś drzewo iglaste jest trujące możliwe że jakiś cyprys.
Jeśli ktoś wie jaka to roślina (drzewo) jest toksyczna dla zwierząt, niech tutaj napisze.
No ja tez slyszalem ze dąb jest szkodliwy dla legwanow ale nie upieram sie przy tym bo to mogl ktos glupote palnąć.
hi!
i ja słyszałem to samo od kilku osób... ze wydziela cos tam.... (ALE NA 100% PEWNY NIEJESTEM)...
pzdr
Podobno toksyczne drewno ma orzech włoski i cedr.
To samo słyszałem o sośnie, a mój ma ją 4 lata, ale dobrze oczyszczoną i wysuszoną. Ważne aby nie było pasożytów i nie wydzielała się świeża żywica. Pozdrówko! Rysiek
Tu chodzi o taninę - substancję zawartą w liściach m.inn. dębu. Jej nadmiar może po zjedzeniu zaburzyć funkcjonowanie układu pokarmowego - zaparcia. (choć stosuje się taninę w zwalczaniu biegunek). Długotrwałe i nadmierne podawanie taniny może powodować niedobór witaminy B1, zaburzenia wchłaniania mikroelementów w tym wapnia (MBD!) Działając ściągająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego tanina hamuje wchłanianie substancji odżywczych (białko).
No z tym mogę się zgodzić, co napisał pan Jarek Zajączkowski.
Same gałęzie z dębu, nic nie zaszkodzą.
A liście dębu mało kto daje legwanom do jedzenia.
W pytaniu chodziło raczej o konar, a nie o liście do jedzenia.
A taniny sa wlasnie w drewnie... moim zdaniem nie powinno sie go wykorzystywacw terrarium.
Moze najprosciej przyjac wersje, ze lepiej nie ryzykowac