Jaką wielkośc terrarium dla jednego dorosłego lamparta mi polecacie? Myslę nad 60x40x40 lub 60x30x30 - co sądzicie?
Wersja do druku
Jaką wielkośc terrarium dla jednego dorosłego lamparta mi polecacie? Myslę nad 60x40x40 lub 60x30x30 - co sądzicie?
jakoś by było :)
Jezeli jeszcze nie masz zrobionego terra i masz miejsce to lepsze bedzie o podstawie 60x40 a wysokosc jest mniej wazna bo i tak nie bedzie sie wspinal.
a ja bym ci poradzil odrazu zbodowac wieksze bo zechcesz wiecej gekow a tak to jest looz jak dla jednego
dokładnie, jeśli masz możliwość zbudowania większego (finanse, miejsce w pokoju) to nie zastanawiaj się długo, zobaczysz że po jakimś czasie będziesz chciał mieć drugiego lamparcika po to aby np spróbować je rozmnożyć. Nie zawsze się to uda ale radość niesamowita gdy się wylęgą maluszki.
Pozdro
Buduje wielkie, ja na poczatek zbudowalem 70/25/30 i teraz zaluje, tzn nie zaluje ze je kupilem tylko ze takie male ( bo se pod wymiar poleczki robilem :) ) i to teraz kupilem od kolegi 120/40/40 i sobie wlasnie zabudowywuje ( jak skoncze to sie postaram fotke ciepnac ) i na razie mam 1 gekona ( ok 1,5 roku i 20cm ) i jusz mysle o 2 samiczkach do nowego terra:d
Wiec rob dooooooze:D
ja mam dla jednego 80*40*50 i tu mam małe pytanko... czt promienie UV z świetlówki 5.0 dojdą do podłoża z wysokości 50 cm?
Nawet jesli nie dojdą nie ma to żadnego znaczenia dla gekona....
No bez przesady. Promienie UV sa w ogranizmie przeksztalcane na wapno...
nO i sie zaczyna. Jestem za mantidem:P
Lampart nie wymaga promieni UV jednak jezeli masz juz ta swietlowke to powinienes ja zawiesic nizej ok. 30cm 5.0 dla lamparta to duzo i czas naswietlania nie powinien byc zbyt dlugi a napewno mu to nie zaszkodzi.
A tak od siebie dorzuce pytanko bo ja planuje terra 60/40/30 to gdzie żerówke zamątowac bo w terrarium chyba nie bo za niskie a nad terrarium nie mam zabardzo miejsca. Macie jakiś pomysł??Bo mam półke 65/35/35 i musze tam wepchnąć terrarium:P
No nic, wasze opinie średnio mi pomogły. Zdecydowałem się na terra 100*50*50 mysle że dla jednego lamparta będzie idelane.
jak juz takie tera robisz to niech chociasz 3 geki w nim zagoszcza :D
Najpierw wpuszcze jednego, żeby poznać obyczaje tego gada. To moja pierwsza jaszczurka. Do tej pory hodowałem tylko ptaszniki i owady.
ale gdy kupisz pare od tego samego hodowcy to niebedzie raczej takiego wielkiego problemu z laczeniem.