Jakie wyklują się modliszki po kopulacji gastricy zielonej z brązową?
Czy część będzie zielona a druga brązowa?
Wersja do druku
Jakie wyklują się modliszki po kopulacji gastricy zielonej z brązową?
Czy część będzie zielona a druga brązowa?
zdaje sie ze ich kolor bedzie zalezal od tego w jakich warunkach bedziesz je trzymala, a nie od koloru rodzicow...
A więc co zrobić żeby wykluły się brązowe?
trzymaj juz wyklute larwy w brazowym otoczeniu, a sie do niego dostosuja. chyba trzeba tez mniejsza wilgotnosc dac ale w tej kwestii niech sie inni wypowiedza bo nie jestem pewien
tak nalzy trzymac w brazowym otoczeniu i nizszej wilgotnosci...
mozna tez troche zwekszyc temp.
Wydawało mi się że otoczenie nie ma na to żadnego wpływu.
Taka dziewczyna napisała kiedyś że ma młode ''po brązowej matce''
czyli będą brązowe.
kolor modliszek zależy od wilgotności. Wysoka->zielone, niska->drązowe.
Z moich obserwacji wynika, że ważna jest wilgotność tylko zaraz po linieniu. Obniżenie spowoduje że zielona modliszka zbrązowieje, natomist podniesienie u brązowej już nie przywróci zielonego koloru.
modliszki kolorem upodabniają się do roślin. Jak jest wilgotno, to rośliny mają zielone liście. Jak jest sucho, liście brązowieją, a wraz z nimi modliszki. Podniesienie wilgotności uschnietym liściom nie spowoduje, że zzielenieją, wydaje mi sie, że właśnie dlatego modliszka nie zmieni koloru z brązowego na zielony.
To co napisałem obserwowałem u S. gastrica, nie wiem czy tak samo jest u innych gatunków.
DZIĘKI!
hmm z moich
obserwacj modliszki moga sie przebarwiac z brazowego na zielony
z doświadczenia wiem ze zawsze gastrice L1 są brązowo-żółte, ale mogę się mylić...
Nie zawsze.Moja jest zielona.
KARO55 jeśli hodujesz G. gongylodes i H. coronatus to mógłbym prosić zdjęcia na mail karaluchh4@tlen.pl i czy mogłyby być użyte na www.modliszki.go.pl ?
Niestety nie mam ich zdjęć na razie...
Nie mam nic przeciwko na umieszczeniu ich na tej stronie.
Napisze jak będe miała zdjęcia.