Wiem,że pare osób praktykuje to :) No i mam do nich pytanie jak to osiągnąć jakimi ćwiczeniami ??
Wersja do druku
Wiem,że pare osób praktykuje to :) No i mam do nich pytanie jak to osiągnąć jakimi ćwiczeniami ??
sorry ze pytam co to jest LD??
Witam pięknie:)
To juz było....
Ja interesuje się Świadomymi Snami od 3 lat i za każdym razem je mam:]
Kiedys praktykowałem jeszcze OBEE ale to nie wychodziło( prawdopodobnie jest to shit i bzdura).
Powiedźcie coś więcej. Ja świadome sny miałem jak byłem mały, taraz już nie, jeśli to to o czym myśle
Tak LD to świadome sny, podczas snu masz swiadomość tego że śnisz i mozesz kontrolować sen...
to nic trudnego trzeba miec tylko dobrą wyobraznie
OBEE to nie bzdura :)
LD to świadome sny możesz w nich robić wszystko np. latać w powietrzu a wszystko jest tak realne jak w rzeczywistośći.
OBEE to wyjście z swojego prawdziwego ciala na astralne :)
cyclosternum opisz jak ci się udało do tego dojść "to nic trudnego trzeba miec tylko dobrą wyobraznie" ?? jak wykorzystać tą wyobraznie ??
Kiedyś o tym było ale nikt niepowiedział jakimi metodami mozna osiagna LD
http://terrarium.com.pl/forum/read.php?f=9&i=6174&t=6174<-----------
Ja jakos nigdy niemogłem "wejsc do ciała astralnego":/
LD udaje mi sie przez cały czas, umiem juz latac itp:P
Isebnio ale jak to zrobić mi powiec ?? Mam wogule problem ze snami bo mi się nic nieśni !
Polecam www.astraldynamics.pl
ja tak pare razy miałem skapłem sie ze snie a akurat snilo mi sie ze bylem w szkole i korzystajac z okazji zabilem 6 osob
Ja mam problemy z wykorzystywaniem technik.Po prostu musze się tak przykładać,bardziej chba od innych.Na serio.Najbardziej mnie denerwuje wczesne chodzenie spać.Ale naprawde warto.Wg.mnie najlepssza jest technika RT.I jeszcze pare linków dla niedświadczonych:
http://www.toja.com/lucidity/
http://www.kabatnet.waw.pl/one_faq10.htm
http://gw.7d.pl/?co1=dzial.php&id=5
http://strefa-51.prv.pl/
http://asseq.pl/~jachacy/strefa51/index2.htm
Ps:Chętnie pogadam z każdym o LD!!
ps2:Mam problem z dziennikiem snów,tego ze strefy.Przeinstalowywałem win. z XP na 98 i teraz piesze gdy uruchamiam dziennik,że brakuje jekieśtam biblioteki.Zainstalowałęm ją i nic.POMOCY!
Ja z kolei ostatnio mialem dziwnego schiza.
Snilo mi sie, ze wchodzilem w oobe i rzeczywiscie tak sie czulem i zyskalem swiadomosc.
Zupelnie przypadkowo
Kazdemu sie sni, tylko po prostu nie pamietasz tego.
Zaintrygowały mnie te posty (+ archuwium).. Zobaczymy, może coś pomyślę nad tym..
A jaki macie stosunek, zdanie o Reiki?? Moja starsza kiedyś się w to bawiła a ja uważałem to za jakieś głupoty (miałem wtedy około 10 lat, więc wiadomo jak się wtedy rozumuje). Wkońcu wywaliła wszystkie książki naraz i powiedziała że to niebezpieczne. :)) Jak to jest??
P.S. Mam pytanie: Zawsze jak spałem w szkole na ławce (taka już szkoła była że prawie codziennie lulałem ok. godzinki - spać chodziłem późno, a nauczyciele woleli jak śpie niż się z nimi wykłócam), oczami zwrócony byłem zawsze w kierunku blatu od ławki.. I tu zaczynają się ciekawe rzeczy - w 99% przypadków przez cały sen miałem przed oczami swoje nogi i buty znajdujące się pod ławką - tak jakbym prześwietlał ręce i ławke na których lulałem sobie w najlepsze. :)) Nie było to wcale zamierzone - prędzej bym powedział że męczące. O co to może chodzić?? :))
ponczos - ja zdania o Reiki nie mam, bo nigdy nie probowalem i nie wiem, czy to bzdury, czy nie:-)
Jak kiedys sie za to wezme, to zdam relacje :]
Może to były jakieś hipnagogi(nie wiem jak to się pisze)?Często w nocy jak się obudze i z powrotem zasypiam też mam takie fazy.Wszystko jak we śnie,a jak się gwałtownie uświadomie widze swój pokoik,kołderke i kota który śpi mi przed twarzą.Może śpisz z otwartymi oczyma?Jak ja czasem;)
Nawet gdybym spał z otwartymi to jak wytłumaczyć żeby potrafię prześwietlić ręce i ławkę na wylot.. ;)) A jest to o tyle dziwne że oprócz szkoły się nigdy niew zdarzało.l
Coś mi klawiatura nawala!! ://
czasem też tak mam.ale nie wiem jak to wytłumaczyć.
Dla tych którym się nie chce zaglądać do linków:
Reality Check (RC)
RC's są najbardziej efektywnymi sposobami na LD. Trzeba robić je regularnie i tak często jak to jest możliwe. Jeśli wykonasz ich na początek 100-150 dziennie i z czasem wejdą Ci w krew, masz bardzo duże szanse na osiągniecie świadomości podczas snu. Najczęściej jednak próby Twoje zaczną mieć jakiekolwiek skutki po kilku lub nawet kilkunastu dniach. Pamiętaj wiec, aby się nie zrażać i kontynuować testy przez dłuższy okres czasu z taka sama (wysoką) częstotliwością.
Przyglądnij się otoczeniu - czy widzisz jakieś dodatkowe rekwizyty lub ich brak?
Obejrzyj swoje dłonie (nasz ulubiony sposób) bardzo uważnie - czy są dokładnie takie same jak te, które posiadasz na jawie?
Wyjrzyj przez okno - czy zgadza się pora roku i oświetlenie odpowiada porze dnia.
Spróbuj skoncentrować się na jakimś rekwizycie z Twojego otoczenia i zmienić go siłą woli.
Spróbuj przełożyć swa dłoń przez obiekt, który wydaje się być stałą masą (ściana, szkło, drewno etc.).
Włącz przycisk do światła - w 90% snów powoduje jakiś niepożądany efekt, lub totalny brak efektu - czyli nie działa (może się zdarzyć, że zapalając światło zacznie lać się woda, lub zapali się światło w zupełnie innym pomieszczeniu etc).
Wejdz na mebel i skocz z niego - zawsze będziesz spadać bardzo powoli (jeżeli nie mieszkasz sam, przygotuj na to domowników, bo mogą się zdziwić, kiedy w środku nocy zobaczą Cię wdrapującego(a) się na szafę...:)
Uszczypnij się i sprawdź jak na to reaguje Twoja skóra.
Znajdz lustro i w nie spójrz - czy Twoja postać nie rożni się od tej na jawie?
Popatrz na swój zegarek - czy działa tak jak powinien? Odwróć się w tył i znów spoglądnij na wskazówki. Czy jest ta sama godzina?
Spróbuj rozwiązać w myślach jakieś proste ćwiczenie matematyczne, czy Twój sposób obliczania nie wydaje ci się podejrzany? Czy masz problemy?
Przeczytaj kawałek jakiegoś tekstu. Czy ma on sens? Czy znów po odwróceniu i ponownym spojrzeniu na niego wszystko jest tak jak było wcześniej?
Próba latania powodzi się w ok. 70% snów. Pomaga wyskoczenie np. z okna (ale to już podczas snu!) - tutaj musisz mieć jednak trochę odwagi.
Palenie. Jeśli jesteś palaczem, sprawdzaj rzeczywistość za każdym razem, gdy zapalasz papierosa. Jeśli jesteś nałogowcem, zapewne wykonasz gest sięgania po papierosa również podczas snu.
Kiedykolwiek będziesz przechodzić przez drzwi, zatrzymaj się na chwilę, połóż swą lewą dłoń na framudze i zapytaj się, czy to nie sen?
Reiki - całkowita prawda, ale jak ze wszystkim, trzeba z tym trochę pracować, same ininicjacje nic nie dają.
Ja słyszałem o jednej technice tzw.,,technika uryny'' polegająca na wstrzymywaniu sikania przed snem i robieniu RT w toalecie.I trzeba wypić dużo wody przed snem.I prawdopodobnie będziemy śnić o sikaniu.Wiem że to głupia matoda,ale jest niebiezpieczna.Może spowodować uszkodzenie pęcherza.
ale i tak warto zaglądać ;)
Ta laska i posikasz się również na jawie:D
Ja wczoraj próbowałem OBE prze zaśnięciem, i za pierwszym razem coś dziewnego wyło. Prostaowiłem wypróbować ten pierścień nad ciałem. I nagle ten pierścień na mnie spadł (tj. przeleciałem przez niego) i poczułme jakiś zimno na całym ciele i chyba dreszcze (albo mi się tak wydawało) i zaczęło mi się kręcić z głowie i nagle się "obudziłem". Co to było?! Później mi się nie udawało skupić bo mataka hałasowała garami w kuchni.
Ja nie wiem w jaki sposób mi się to udaje że łapie ptaszniki w piwnicy i se wymyślam że atakuje mnie gigantyczna modliszka. Powinno się na to uwarzać poniewarz gdy sni się nam że idziemy w nocy do piwnicy i pomyślimy o czymś że nas atakuje albo cos stuka,hodzi itd morze się to stać i morzemy se narobic bigosu morzemy niewrucic do ciała fizycznego i błąkać sie po 6 wymiarze.
Ale teraz mówiliśmy o OBE a nie LD... Tak więc nie myl tych 2 różnych pojęć PIOPREK!
Gienio - zaburzenie powrotu do ciala jest niemozliwe. Powrot odbywa sie zawsze, bo OOBE nie jest calkowitym oderwaniem sie od ciala.
:)
z tym drzewem ziu to ja tez tak mam......
Wczoraj wieczorem przeczytalem ten post. Postanowilem wyprobowac to cale LD. Zrobilem kilka cwiczen z godzina, swiatlem i patrzeniem na rece. No i udalo sie!! Nie bylo to chyba jescze tak do konca doskonale ale cos mi wyszlo. Najlepsza metoda jest chyba patrzenie na zegar. Patrzenie na rece tez bardzo skuteczne, skutkuje tez wygladanie przez okno. W moim snie udalo mi ise latac- zeskoczylem z szafki- przez okno mialem lekkiego stracha ;]. Najlepsze jest to ze pamietam duuzo snow, ktore mialem tej nocy(udalo mi ise zapamietac 3). Nawet nie sadzilem ze snie kazdej nocy. Teraz mykam spac zeby dalej wyprobowywac LD :)
ja tez prubuje ale narazie nic z tego:) dzisiaj snił mi sie wujek fester z adamsow :/
A potraficie wracac ze snow? tzn budzic sie? Mi sie udalo kilka razy. Mialem tak jak Jenifer lopez w filmie "Cela" naciskala na taki czip i powrot :PP to mi tez sie kilka razy udalo sie uciec ze snu, najczesciej w koszmarach.
I macie czasami tak ze wiecie ze to sen? normalnei czasami mi cos grozi, np goni mnie jakas postac w kapturze i wiem ze to sen i sie ni boje bo wiem ze niedlugo sie obudze, tez tak mialem kilka razy.... Ciekawe co dzis mi sie przysni :-]
mam tak samo jak ziu. Czasem kontroluje wszystko we snie, ale tak jakby polswiadomie, dopiero po oobudzeniu zdaje sobie sprawe z tego, ze moglem wszystko w pelni kontrolowac. Czasem mam takie uczucie spadania i sie budze. A jak to zrobic zeby SPECJALNIE, nie przypadkiem, spowodowac swiadomy sen? bo u mnie to po prostu sie zdarza i tyle, a sam nie moge tego spowodowac...
hehehe...wiecie jak to się nazywa??LD.Lucid dreaming.Świadome śnienie.Dałem pare postów wcześniej pare linków,są bardzo dobre.Najlepszy to do strefy51,ale nie dowersji portalowej.Chętnie pogadam z każdym o LD,powymieniam się doświadczeniami i noge cuś poradzić,chociaż nie jestem mistrzem,ani też dobrym w tych klockach.Chociaż trenuje już od lutego tamtego roku:(.
cholera,porypanie puściłem tego posta.To była odpowiedz na putanie ziu''macie czasami tak ze wiecie ze to sen?''Patrzcie na linki.Techniki Saurus,techniki.Znam(nie osobiście osoby które mają jedną noc 2,3 LD.
sorka ale maslo maslane z twojej wypowiedzi napisz to jeszcze raz bo nic nie zrozumialem.
sorka za taką wypowiedz.Skrót LD oznacza Lucid Dreaming czyli po polsku świadome śnienie.A to pojęcie oznacza stan w którym człowiek się znajduje jak jest świadomy we swoim własnym śnie.Np.jak ty ziu to opisałeś.Wiem,że to tak dziwnie brzmi i rzeczywiście masło maślane.