Moge kupić samiczkę Brachypelmy boehmei ok 4 cm rostawu odnuży. Na ile ją wyceniacie?
Z góry dziękuje
Wersja do druku
Moge kupić samiczkę Brachypelmy boehmei ok 4 cm rostawu odnuży. Na ile ją wyceniacie?
Z góry dziękuje
Najpierw przeczytaj faq, a potem pisz posty. 4 cm rozstawu odnóży to troche za mało żeby wysexować.
SebastianE on wcale nie napisał że chce wysekswoać ;P
A to, że chce kupić samieczkę to leśne krasnale napisały :)
"Płeć ptasznika na podstawie wylinki dobrze jest sprawdzać, gdy zwierzę jest już trochę podrośnięte i przeszło około 5, 6 wylinkę. Wylinka powinna być świeża, a gdy jest zasuszona, to dobrze jest ją trochę namoczyć, gdyż ułatwi to rozłożenie jej na szkiełku, na którym będziemy sprawdzać płeć. W tym celu należy popatrzeć w okolicę stylika, w miejsce, gdzie znajdują się narządy płciowe ptasznika. Jeżeli w tym miejscu na wylince występuje "fałdka", to osobnik jest samicą. Jeśli nie ma tam nic, a jest tylko płaski obszar, to osobnik jest samcem.
Istnieje jeszcze jedna metoda sprawdzania płci. Należy popatrzeć na spód ciała ptasznika i w miejscu narządów kopulacyjnych sprawdzić obecność fałdki lub jej brak. Metoda ta jest jednak bardzo niepewna i nie można jej ufać, gdyż szansa pomyłki jest tu bardzo duża."
Widać SebiastianieE Twoje doświadczenie ogranicza się tylko do faq :-/. Spróbowałbyś wyseksować kiladziesiąt-kilaset pająków to byś nabrał jako takiej wprawy. Wyseksować można mniejsze pająki ewentualny problem polega na odpowiednim rozłożeniu wylinki i przy mniejszych wylikach w miare dobrego sprzętu powiększającego.
Nie odpowiedziałeś nawet na pytanie w poście...
Jeśli potrafisz tylko krtykować to lepiej powstrzymaj się od takich wypowiedzi.
Pozdrawiam
OBI
Tak i oczywiście wszyscy mają dostęp do takiego sprzętu... Skoro jesteś taki mądry to powiedz mi dlaczego praktycznie wszyscy sprzedają brachypelmyi L1-5 jako niewysexowane??
Ja tez uwazam SebastianE ze powinienes sie powstrzymac od krytykowania - to nie wnosi zwykle niczego a na pewno nie pomaga zainteresowanej osobie; wreszcie Twoje kontrargumenty sa tak absurdalne....
Ludzie sprzedaja niewysexowane bo jak wiadomo nie jest ono 100% pewne przy tak mlodych pajaczkach L1-L5 i nikt przeciez nie chce brac odpowiedzialnosci za opinie, poza tym raczej sie ludziom zwyczajnie nie chce; gdy pajaki sa starsze jest sprawa o wiele prostsza i tyle
A co do sprzetu to w ogole bez przesady - co tu za sprzet jest potrzebny..... to nie sa bakterie jakies.... a jesli od pozadnej lupy ktos potrzebuje mikroskopu to zapraszam do pierwszego lepszego sklepu optycznego lub nawet z zabawkami teraz calkiem niezle mikroskopy sprzedaja tam jako zabawki za kilkadziesiat zlotych (i od razu wykluczam polemike na temat ze to duzo za "sprzet" kiedy mamy nim okreslac plec pajakow ktore ewentualnie potem mamy drozej sprzedawac...)
no może nie wyraziłem zbyt precyzyjnie z tym sprzetem. Chodzi mi po prostu o nieco lepszą lupę lub jakiś tam mikroskop. Ze zywkłą lupą o powiększeniu 'nijakim' miałem problemy przy rozróżnianiu płci. Było to dość niewygodne.
"Ludzie sprzedaja niewysexowane bo jak wiadomo nie jest ono 100% pewne" - tymi słowami przyznałeś mi rację :)