Re: trudna sprawa jadowitych
cześć AGAM,
Na stronie są 2 opisy węży jadowitych, lecz nie zawierają informacji dotyczących hodowli oraz zawierają wzmianki że hodowla ich jest zabroniona
no wiem :-) Ale chodzi właśnie o to aby były także informacje na temat ich hodowli. To czy jakieś zwierze nie powinno być hodowane niech każdy sam sobie określa bo prawo nie jest uściślone. Jeżeli usunięte zostały opisy jadowitych węży to dlaczego nadal są opisy pająkow itp. które przecież wedle naszego kochanego prawa także są "nielegalne"??? Przecież taka wybiórczość jest z deczka glupia.... Chyba nie powiecie mi że np. heterodon może być groźniejszy od np. Poecilatherii??? A co jeśli ktoś kupi przykładowo durissusa bez gruczołów jadowych?? skąd ma wiedzieć jakie warunki mu zapewnić?? A przecież ta strona ma na celu właśnie informowanie o takich sprawach. A jadowite węże były, są i będą zarówno z gruczołąmi jak i bez. Ja uważam że takie krótkie info przed opisem powinno wystarczyć. Może dobrze bylo by też w miare możliwości wstawiać zdjęcia ludzi ukąszonych przez dane zwierze przy jego opisie. To na pewno zniechęciło by napalonych szpanerów...
Już była nie jedna dyskusja na ten temat (jedną ja zapoczątkowałem). Pomyśł AGAM jest moim zdaniem dobry i jestem zwolenikiem zniesienia tego typu ograniczeni na opisach ale świętym prawem moderatora jest umieszczanie takich opisów jakie chce a ja nie mam ochoty sie mieszać w tą dyskusje. Może póżniej. Chciałem za to napisać o przypadku mojego kumpla który miał c.druissus. Wąż był przemycony, chyba z Czech. Kumpel miał na niego certyfikat wycięcia gruczołów. Mi wydawałosie że gad ma jednak gruczoły jadowe choci kumpel wierzyć w to nie chciał. Ja pewien nie byłem a żeby mu wkładać ręke do pyska nie miałem ochoty. Z pomocą przyszedł znajomy który miał obycie z jadowitymi wężami i gadzinie do pyska zajżał i jak sie już łato domyśleć gruczoły były jak wuł. Już pużniej tego grechotnika nie widziałem. Mam nadzieje że go nie wypuścił:)
No cóż... na szczęście nie sami oszuści hadnluja zwierzętami i zakup "kaleki" na pewno jest możliwy.
POwinnien być opis jak je się hoduje ponieważ na przykład w ZOO mają różne jadowite a akurat mogli by czegoś niewiedzieć (co często sie zdaża) i akurat by tu zajzeli zeby sie dowiedzieć a tu 'klapa' to mój pkt. widzenia
Cytat:
...zwierzęcia realniego niebezpiecznego dla zdrowia bądź życia człowieka (którego hodowla jest wg. polskiego prawa zabroniona) ...
Nie powoluj sie tak ochoczo na te przepisy. Jesli potraktujesz je powaznie to hodowla praktycznie wszystkich zwierzat bedzie nielegalna (lacznie z np. kotami) Ten przepis brzmi nieco inaczej ""[...]dla zdrowia badz zycia czlowieka LUB ZWIERZAT. "
Jaszczurki stanowia powazne zagrozenie dla swierszczy, weze dla gryzoni, podobnie jak koty.......
no to też jak wspomniałem jest właśnie nasze kochane prawo :-) Tym barfdziej świadczy to o tym że opisy zwierząt jadowitych być powinny.