Kto Cie wyrolowal. Napisz ku przestrodze. Warto wiedziec chyba nie???
Pozdrawiam
Nazar
Wersja do druku
Kto Cie wyrolowal. Napisz ku przestrodze. Warto wiedziec chyba nie???
Pozdrawiam
Nazar
Mogą być po piątej wylince. Wszystko zależy od warunków w jakich były trzymane.
A tak w ogóle fajnie, że masz 5 litrowego vagansa. L1, L2, L3 to stadia rozwoju owadów. W ten sposób nie określamy wylinek pająków.
a załorzymy sie ???
L jest to sktut od linienie bądz linka i i oba te terminy odnoszą sie do wszystkich skorupiaków ....
to jest jakaś głupa idea ostatnio z tym nie pisaniem L do pająków - kto to wogule wymyślił i na podstawie czego tak twierdzi ??
Baku napisał(a):
> L jest to sktut od linienie bądz linka i i oba te terminy
> odnoszą sie do wszystkich skorupiaków ....
No dobra a co maja skorupiaki do ptasznikow ??
tez mam vagansa 5L jego cialo ma okolo 1,5cm
L oznacza z angielskiego level - poziom :p, co by oznaczało, że L5 to pająk na piątym poziome :P (joke)
oj pomyliło mi sie hodziło mi o stawonogi :] ale właśnie to mają skorupiaki wspulnego z pająkami tzn wszystkie które nalerzą do arthropoda - - sory za literówki w łacinie jeśli takie są :]
no więc u tych wszystkik uzywa sie słow linienie i linka na to co pozostaje - stary oskurek .. natomiast słowo wylinka jest uzywane narówni ale troszke bardziej potoczne bym powiedziłą dlatego oznaczanie L x do kolejnych grup wiekowych jest jaknajbardziej poprawne u wszystkich arthropoda :]
i tak terz morzna :] ale to wtedy morze lepiej by było pisać np : kędziorek ssj L4 :]
L to oficjalny skrót dla larw owadów. Terrarysci sobie przyjeli to dla pająków i teraz mamy np. pięciolitrowe vagansy :).
Nie widziałem stosowania takiego skrótu w książkach ani nigdzie indziej.
l morze terz znaczyć larwa natomiast nic nie szkodzi aby interpretować to tak jak ja napisałem a wtedy jest to poprawne :P .....
ja sie nie spotkałem naprzykład z jakimś ustalonym systemem oznaczania larw w ten sposub - tzn wiem ze sie tak robi ale z tego co dotąd pojmowałem oznaczało to zawsze po kturym linieniu nady osobnik jest