Re: www.terrarystyka.pl, co się dzieje?
szkoda słow... wciaz mi kit wciskasz ze jadac do wawki nie zachaczasz wpierw o milanowek;/ tez nie zamierzam sie licytowac z padnieć bo to bylo chyba bez sensu, choc niezbyt rozumiem o co chodzi z regiusami... przeciez temat padniec zaczales od tego ze ja opisuje dla serwisu zwierzeta ktorych nie moge utrzymac przy zyciu?
ja koncze temat bo troszke odbieglismy od wątka początkowego, a ty wciaz coraz to coś nowszego wymyslasz...
p.s.... czerwone roztocza nie grozne?;)
Ja się przyznam "bez bicia" ,że zaglądam i tu i tam .Jedno co mnie w opisach bardziej przekonuje do Terrarystyka.pl to to iż, podane przez nich wymiary minimalne terrarium są przeważnie większe niż tu, a u początkujacego miłośnika gadów to też ma znaczenie ,jakiej wielkości zrobi terra dla swojego pupila .Gdyż większość (szczególnie początkujących) jest jednak minimalistami i zadają przeważnie pytania "jakie muszą być minimalne wymiary terra abym mógł w nim trzymać moją jaszczurkę czy węża" Np.:
Boa constrictor T.pl. 190cm 70cm 150cm
T.com.pl 100cm 80cm 100cm
Pogona Vitticeps T.pl 150cm 80cm 80cm
T.com.pl 110cm 50cm 60cm
Iguan Iguana T.pl 200cm 100cm 200cm
T.com.pl 150cm 100cm 100cm
Witam
Nie Piotrze... niczego nowego nie wymyslam - poprostu "paruje" bzdety ktore piszesz... nie mialem zamiaru wchodzic na tematy pracy - sam wjechales na mnie z siakimis malo sensownymi wymyslami tyczacymi sie firmy ktora reprezentuje, a ktora trwa i rozwija sie w legalu , pomimo "zalewu lewizny" z przemytu... nie ciagne tego tematu - mysle ze myslaca czesc czytelnikow juz i tak dostala wystarczajaco info. by wyciagnac wlasne wnioski , tym bardziej ze JA przez 1,5roku bywajac na forach - nawet nie probowalem nikogo zachecac do zakupow u siebie , zajmujac sie tematyka utrzymania zwierzat i pomoca w tematach mniej znanych osobom poczatkujacym... (w kazdym razie - jak juz mowilem - nie sadz innych wedlug siebie...)
Co do kwestji Terrarystyka.pl - dotad nie przedstawiono REALNYCH dowodow na jakikolwiek plagiat czy zrzynanie "slowo w slowo" z literatury czy tez netu (rowniez z TCP) - znam co prawda jeden taki przypadek... jednak dotyczyl on osoby ktora jest bodajze w chwili obecnej uzytkownikiem wylacznie TEGO serwisu (chociaz ostatnio jakos nie widuje Jego wypowiedzi...a nick siakos mi wylecial z pamieci:>) - szlo o opis E.gutata prawie doslownie przepisany z ksiazki M.J.Gorazdowskiego , ktory zreszta zostal usuniety z tamtego serwisu...
Proponuje nie ciagnac "chrznienia o wojnie " serwisow (oraz tematow pokrewnych) - bylo nie bylo , Tobie OBECNIE tez juz chyba nie zalezy AZ tak bardzo na dominacji ktoregokolwiek z nich... w koncu zostales przy amatorskim chowie zwierzat i dales sobie juz chyba spokoj z mrzonkami o "wielkim interesie" w tej malo wdziecznej ekonomicznie niszy rynku zoologicznego... :>
btw... NOWY serwer Terrarystyka.pl rusza juz naprawde niedlugo - zapraszam Cie na forum i do wypowiedzi na temat zwierzat ktore hodowales, mnozyles, leczyles i w przypadku ktorych mozesz sie okazac pomocny poczatkujacym - tam UCZCIWIE i na ROWNYCH prawach z pozostalymi urzytkownikami, bedziesz mogl zmieniac tresci swoich wypowiedzi, BEZ posadzenia o wykorzystywanie uprawnien moderatora do chronienia wlasnego tylka...(a tak na marginesie - jestem raczej spokojnego usposobienia , leniwy , nie rychliwy i "dac w zeby" - moge najwyzej przez nieuwage... "troche roztrzepany" bywam takze...)
Pozdrawiam
Piotr Frąszczak "CURTUS"
sporo prawdy jest w tym poście
i zwłaszcza te wymiary dla legwana wzbudzają we mnie wątpliwości, bo jak ma w takim terrarium życ 150 cm legwan?
tak faktycznie jest, na tcp jest lepsze forum, a opisy na terrarystyce
moja opinia:
co do opisów na terrarystyka.com.pl, zgadzam się - dobrze, że wymiary 'minimalne' są większe niż tu, ale śmieszna jest lista opisów spokojnie kilkuset gatunków zwierząt, gdy 3/4 opisów wygląda np. tak: wielkosc -30cm, wielkosc terra 100-50-50, temperatura: 25stopni, pokarm: zwierzęcy, I TO MNIEJ WIĘCEJ WSYZTSKO, brak jakiegokolwiek zdjęcia, żadnych szczegółowych informacji... niewiem po grzyba jest tam tyle opisów nierzadko rzadkich zwierząt, z których nic nie można się dowiedzieć, a tym bardziej zacząć hodowlę danego zwierzaka na tej podstawie...dla nabicia liczby czy co?? siedzę na forum tcp bity rok, niewiele bo niewiele, ale mimo tych wszystkich kłótni, wytykania się, użerania i popisywania, osobiście stwierdzam, że tcp ma przynajmniej duszę...
nigdy tego nie poddawałem w wątpliwość, forym tcp, jest lepsze i od strony technicznej i od strony ilościowo-merytorycznej, moderowanie znacznie sie poprawiło, aczkolwiek dla mnie największym dramtem są ciągle pojawiające sie te same posty "mam legwana już 1,5 tygodnia i on nie je, co zrobić"... to jest przerażające, moim zdaniem trzeba przestać na takie pytanka odpowiadać a jaedynie pisać gdzie to można znaleść, np "przeczytaj faq", ale pewnie zaraz zostane oskarżony o dywersje i o to że chce zaszkodzić forum ;-)
hehe double przesadzilas z ta duszą...co do twojego przykladowo podanego "opisu" z T.pl hmm nie jest to opis lecz tabelka....mnie sie wydaje ze taka forma jest dosc fajna z tego powdu ze mozna jednym rzutem oka(:>) sprawdzic najwazniejsze, najoogolniejsze informacje o danym gatunku....przydatne dla tych ktorzy np. chca sprawdzic jedynie wielkosc zwierzaka..zaoszczedza to chyba sporo czasu w porownaniu do czytania dosc czesto nawet kilku stronowych opisow:>
Hmmm moj post pewnie za chwilę wyleci, no ale sprobujmy ...
Wielokrotnie na tym forum przewijał się wątek naszych tabelek i wyśmiewanie się z nich jako niekompletnych "opisów" ... otóż nigdy nie było założenia że tabelki te mają zastąpić opisy ... tabelki w swym założeniu podają PODSTAWOWE informacje na temat danego gatunku ...ma to swoje zastosowanie - 1. jak to pisał powyżej Jasiu gdy ktoś np szuka dla siebie odpowiedniego gatunku ... po 2. weźcie pod uwagę, że pewne fakty przy utrzymaniu zwierząt pokrywają się ... np żywienie jaszczurek drapieżnych czy oswajanie ... więc gdyby ktoś wykazał odrobinę samodzielności to zapoznanie się z tabelą i działem artykuły daje już pewne podstawy ... a opisy są i będą uzupełniane z czasem ... jest to naszym zdaniem lepsza forma przekazywania wiedzy niż lakoniczne, powierzchowne opisy gatunków ...które właściwie przekazują tyle samo co tabela tylko powiedziane większą ilością zdań ...
Fakt nie przy wszystkich tabelach widnieją zdjęcia zwierząt - ale co za problem skopiować nazwę łacińską zwierzęcia w wyszukiwarkę i obejrzeć zdjęcie ...przy okazji doczytać coś ...? Zdjęć na serwisie napewno będzie coraz więcej.
Double, piszesz że śmieszna jest lista kilkuset , "nierzadko rzadkich" ...cóż weź pod uwagę, że niektórzy szukają innych zwierząt niż legwan zielony czy gekon lamparci ... to, że istnieją najpopularniejsze gatunki nie znaczy że serwis ma się do nich ograniczać prawda?
Co do duszy TCP ..coż o gustach się nie dyskutuje ... dla mnie serwis to nie tylko strona www ale także tworzący ją ludzie ... ja jakoś wolę by osoby te wykazywały pewien poziom kultury osobistej ...
Wątek ataków na CURTUSA pominę , po prostu szkoda słów.